Cannabis

Cannabislegalisering passerar kanadensiska senaten

Kanada blir det andra landet i världen att helt legalisera cannabis. Detta efter ett beslut förra veckan i Kanadas senat.

Premiärminister Justin Trudeaus förhoppning om att legalisera cannabis innan den 1 juli i år blir dock inte verklighet. Det datum man nu jobbar med är 17 oktober. Det rapporterar Associated Press.

I en tweet efter beslutet skrev Trudeau att det ”varit alldeles för lätt för våra unga att få tag på marijuana – och för kriminella att håva in vinsten.”

Den konservativa senatorn Leo Housakos delar inte premiärministerns uppfattning.

– Nu kommer vi få se hur de som sålt cannabis olagligt omvandlas till stora företag, sa han efter beslutet och tillade att han tror att en normalisering av cannabis riskerar att leda till att fler unga testar drogen.

Personer över 18 eller 19 (beroende på provins) kommer hädanefter få bära på sig upp till 30 gram cannabis och odla fyra plantor för eget bruk. Cannabis kommer inte att säljas i samma butiker som alkohol eller tobak och att köra bil påverkad av cannabis kommer att beläggas med hårda straff.

Tidigare är det bara Uruguay som helt legaliserat cannabis på nationell front. Tio amerikanska delstater har även legaliserat cannabis för rekreationellt bruk.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer