WFAD

Cannabisindustrin står redo på Wall Street

Cannabisindustrin ligger i startgroparna för legalisering världen över. Stora ekonomiska intressen står på spel. "Vi måste stärka motståndet mot legalisering", säger Kevin A Sabet, som talade på WFAD.

– De flesta verkar ha gett upp tanken på att vi skulle kunna hejda legaliseringen som pågår, men vi måste hjälpas åt att slå hål på de myter som sprids om marijuana, säger Kevin A Sabet, chef för Drug Policy Institute vid University of Florida.

Det handlar om pengar anser han.

– Legaliseringsrörelsen vill tjäna pengar på cannabis. Därför ägnar de sig åt att sprida myter.

Exempel på sådana myter är, enligt Kevin A Sabet, att marijuanalegalisering skulle handla om social rättvisa, att man inte kan dö av marijuana, att det är ofarligt och att det inte är beroendeframkallande.

– Att cannabis inte skulle vara beroendeframkallande är en myt som sprids av samma människor som sa att tobak var ofarligt. I femtio år kände man till riskerna med tobak innan det kom till allmänhetens kännedom, säger han.

Kevin A Sabet påpekar också att unga blir snabbare beroende än andra och att cannabis är en helt annan och starkare drog idag än på sjuttiotalet.

Han anser att vi måste hålla emot legaliseringen.

– Färre använder cannabis än alkohol och tobak. Det är bevis nog för att förbud fungerar. Låt oss ta lärdom av historien med de lagliga drogerna och inte legalisera fler, säger han.

Han säger att vi måste inse att cannabisindustrin siktar in sig på unga.

– Det är deras enda chans att tjäna pengar. Ingen börjar använda droger efter 20 års ålder. Det är ingen tillfällighet att reklamen för marijuanaprodukter består av tecknade figurer i glada färger som tilltalar barn och unga. Tror vi det låter vi oss luras ännu en gång, säger han.

Enligt Kevin A Sabet finns det numera cannabisläsk, cannabisglass och annat som tilltalar unga i USA.

– Wall street och cannabisrörelsen har närmare relationer än ni någonsin kan ana. När de ser det gröna, och då menar jag inte cannabis utan färgen på amerikanska sedlar, kan inget stoppa dem. Vi har underskattat dem allt för länge, säger han.

Det är också möjligt att köpa cannabis i automater.

– Så många år som det tog oss att bli av med cigarettautomaterna och så kommer de här. Vi kanske aldrig kan få ett drogfritt samhälle, men det måste ändå vara bättre att begränsa utbredningen så mycket som möjligt och inte släppa det fritt.

Han är mycket kritisk mot begreppet medicinsk marijuana.

– Varför finns det inte medicinskt opium? Istället har vi morfin och säljer det i bestämda doser. Medicinsk marijuana är inte heller något vi ska ha. Tillåter vi det så kapitulerar vi för människor som vill tjäna pengar på andras beroende, säger han.

Han tycker också att legaliseringsivrarna vill få det att framstå som att vi måste välja mellan att sätta missbrukare i fängelse och legalisera.

– Vi måste inte välja mellan att slänga folk i fängelse för de använder droger eller att tillåta allt. Det är inte de enda alternativen – en balanserad restriktiv politik är framgångskonceptet, säger han.

Mer från Accent