Var tredje butik i Falun säljer öl till ungdomar

Sextonåriga ungdomar från UNF fick köpa öl i 8 av 22 butiker i Falun. Det är ett sämre resultat än när UNF gjorde samma kontroll förra året, då 5 av 22 butiker sålde öl till dem.

När medlemmar från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Falun gav sig ut för att provköpa öl i 22 livsmedelsbutiker och mackar i staden blev det ett minst sagt dåligt resultat. 8 av de 22 butikerna sålde folköl till sextonåringarna.

– Vi blev förvånade att resultatet blev sämre i år. Jag tycker att det är väldigt dåligt. Antingen ska det vara noll butiker som säljer till minderåriga eller så borde försäljningen flyttas till Systembolaget, säger Joakim Nilsson,en av provköparna, som är 16 år och ordförande i UNF i Falun.

Testet gick till så att Joakim Nilsson eller den andra provköparen gick in i en butik. Två vittnen följde efter för att se hur det gick men de låtsades inte känna varandra. Provköparen tog ett sexpack öl och någonting mer, exempelvis en chipspåse, och gick till kassan för att handla.

– I sju av butikerna som sålde öl till oss frågade de inte om legitimation alls. I den åttonde butiken frågade de efter leg när jag inte hade något frågade de hur gammal jag var. Jag sa att jag var 22 år och då fick jag köpa, säger Joakim Nilsson.

Listan över butiker som sålde öl har UNF lämnat till kommunens tillsynsman som polisanmält butikerna. De butiker som nekade provköparna att köpa öl kommer att få ett tackmejl från UNF.

De fem butiker som sålde öl vid UNF:s test förra året hade bättrat sig i år. I stället var det nya butiker som misslyckades med ålderskontrollen.

– Det finns en tendens att det är yngre personer som säljer ut ölen. De kanske inte vågar fråga om legitimation eller så bryr de sig inte lika mycket, säger Joakim Nilsson.

Syftet med kontrollerna är enligt Joakim Nilsson är att visa hur dåligt ålderskontrollerna fungerar.

– Vi vill att folkölsförsäljningen ska flytta till Systembolaget, säger han.

Joanna Wågström

Mer från Accent