IOGT-NTO

Brysselassistenter hemkallade av IOGT-NTO-rörelsen

Efter förra veckans terrorattentat i Bryssel kallades IOGT-NTO-rörelsens båda assistenter hem över påsk. ”Viktigt att de känner sig omhändertagna efter att ha varit med om något sådant.”

IOGT-NTO-rörelsens Brysselkontor ligger bara 500 meter ifrån T-banestationen Maalbeck där det ena av förra veckans båda terrorattentat ägde rum. Det gjorde att IOGT-NTO beslöt kalla hem de båda assistenterna Gabriel Lagerström de Jong och Hannele Danielsson-Meréus som är placerade på kontoret.

– Min flickvän befann sig i tunnelbanan, bara en station från Maalbeck. Hon hörde direkt av sig till mig och berättade vad som hänt. Hon är omskakad men cool, säger Gabriel Lagerström de Jong, en av Brysselassistenterna, till Accent.

Det första dådet, vid incheckningsdisken på flygplatsen, fick han kännedom om via Facebook.

– Det finns en grupp som heter Svenskar i Bryssel. Jag fick ett pling därifrån om vad som skett och en uppmaning att höra av sig till anhöriga, säger han.

Själv känner han sig inte särskilt rädd.

– Det är ingen idé att gå och tänka på vad som kunde ha hänt. Vi är oskadda. Det är det viktigaste, säger han.

Beslutet att de skulle åka hem fattades av IOGT-NTO.

– Det finns en krisledningsgrupp för sådana här tillfällen. Jag kontaktade dem och vi hade ett möte där vi bestämde att de skulle komma hem så snart som möjligt. Det är viktigt att man blir omhändertagen när man varit med om något sådant här. Nu fick de komma hem och vara med sina familjer över påsk, säger Irma Kilim, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO och ansvarig för Brysselassistenterna.

Det var dock inte bara att hoppa på första bästa plan hem till Sverige eftersom flygplatsen var stängd.

– Vi fick ta en buss till Düsseldorf och flyga därifrån, men vi kom ändå hem på onsdag kväll, dagen efter attentatet. Sedan har jag varit ledig tills i dag. För min skull hade jag kunnat stanna kvar, men jag åkte gärna hem för min mammas skull. De anhöriga är nog oroligare än vi, säger Gabriel Lagerström de Jong, som på tisdagen jobbade på IOGT-NTO:s kansli på Stora Essingen i Stockholm.

Han har också hunnit träffa en psykolog som IOGT-NTO hade bokat tid hos.

– Vi har träffats och hon har konstaterat att jag mår bra. IOGT-NTO har verkligen en bra beredskap, säger han.

Redan i kväll flyger han tillbaka till Bryssel och han är inte orolig.

– Nej, risken är förhöjd i hela Europa. Jag tror inte att det är farligare i Bryssel än någon annanstans. Kanske tvärtom mindre farligt just nu. Belgiska staten har sänkt hotnivån. Det skulle de inte gjort om de inte hade anledning till det.

Han tror inte att Bryssel är en annorlunda stad när han kommer tillbaka.

– Brysselborna har reagerat med trots snarare än rädsla på händelserna. Det var märkligt att se den korta tid jag var kvar. Människor gick ut på gatorna och spelade nationalsången på telefonerna och det var flaggor överallt. Ända sedan parisdåden har det varit en märklig stämning med massor av poliser överallt så det blir nog ingen skillnad.

Han uppfattar Bryssel som en förvånansvärt normal stad bara en vecka efter händelserna.

– Terroristerna vill skrämma oss till att hålla oss inne. Det tar brysselborna som en utmaning. De vägrar stanna inne och låta sig tystas. Det är modigt och beundransvärt tycker jag.

När han kommer tillbaka väntar arbetet som vanligt.

– IOGT-NTO, UNF och Active planerar ett seminarium i EU-parlamentet om alkoholreklam. Vi ska träffa assistenten till EU-parlamentarikern Linnéa Engström som är officiell värd för seminariet. EU-kommissionen håller på att se över mediedirektivet och vi jobbar på att artikeln som tar upp alkoholreklam skrivs om. Den är så dålig att 22 länder redan stiftat egna hårdare lagar. Det är emot hela EU:s idé, säger han.

På torsdag är alltså Brysselkontoret igång för fullt igen.

– Längre än så låter vi inte alkoholföretagen vila, säger Gabriel Lagerström de Jong.

Mer från Accent