Brittiska läkare kräver stopp för alkoholreklam

Brittiska Alcohol Health Alliance – en organisation bestående av över 30 olika läkarsällskap och universitet – kräver krafttag mot alkoholen. Bland annat vill man stoppa alkoholreklam i teve och förbjuda alkoholsponsring av idrottsevenemang.

I en skrivelse till parlamentet beskriver man hur alkoholen har blivit en av de främsta dödsorsakerna bland unga män; 27 procent av dödsfallen bland män mellan 16 och 24 år sägs bero på alkohol.

Alcohol Health Alliance, AHA, pekar också på senare års forskning som visar att unga människor i stor utsträckning påverkas av alkoholreklam. Barn som utsätts för alkoreklam börjar dricka tidigare, dricker mer och löper större risk att få alkoholproblem senare i livet.

I förslaget till parlamentet menar man att Storbritannien borde göra som Frankrike. Där får inte alkoholreklam visas på teve alls, och på biografer endast i samband med filmer som har 18-årsgräns. Dessutom har Frankrike stoppat all alkoholsponsring av kulturaktiviteter såsom konserter, musikfestivaler och idrottsarrangemang.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer