Storbritannien

Brittiska krafttag mot alkohol

Inför varningstexter på alkoholförpackningar och minimipriser. Begränsa alkoholreklamen. Det är några av åtgärderna som föreslås i en ny utredning för hur Storbritannien ska komma tillrätta med det ”epidemiska” alkoholmissbruket.

Obligatoriska hälsovarningar på vin- sprit och ölförpackningar föreslås av en parlamentariskt tillsatt utredning av hur man ska komma till rätta med det ökade alkoholmissbruket. Det skriver The Guradian. Varningstexterna ska öka medvetenheten om farorna med hög alkoholkonsumtion och det växande problemet med leversjukdom i Storbritannien.

Rekommendationen är en av flera åtgärder som utredningen föreslår.

Tracey Crouch, konservativ parlamentariker och ordförande för utredningsgruppen, säger att britterna ska bli lika medvetna om alkoholens faror som de är om tobakens.

– Fakta och siffror talar för sig själva: 1,2 miljoner britter måste uppsöka sjukhus varje år på grund av alkohol, leversjukdom hos personer under 30 har mer än fördubblats de senaste 10 åren och alkoholen kostar det brittiska samhället 21 miljarder pund per år. Kan vi få igenom de tio åtgärder vi föreslagit tar vi ett stort steg mot att koma till rätta med det stora folkhälsoproblem som alkohol är, säger hon.

Förutom varningstexter föreslår utredningen minimipris på alkohol, restriktioner för marknadsföringen, sänkning av promillegränsen i trafiken, att en minister tilldelas ansvaret för att minska alkoholens skadeverkningar, att lagstiftningen ändras så att lokala myndigheter har möjlighet att fatta beslut om licenser för försäljning baserade på den lokala situationen.

– Alkohol kostar liv och är en stor börda för sjukvården, kriminalvården och domstolsväsendet, säger Clive Brooke, parlamentsledamot för Labour och vice-ordförande i utredningen. Alla politiska partier söker skydd när de konfronteras med alkoholindustrin och deras starka lobby. Utredningens förslag ger politikerna en ny chans att visa att de vågar ta en ny väg för landets bästa.

Mer från Accent