Brå: insatser mot ungdomsfylla ökat

Tonåringar dricker inte mer, utan mindre.

DRUGNEWS. Angående mediauppgifter om ökad langning av alkohol till ungdomar så går nu Brottsförebyggande rådet ut med ett meddelande om att den statistik som använts snarare visar att polisen arbetar mer aktivt mot ungdomsfylleri.

Det handlar om den statistik som i början av veckan användes som belägg för ökad langning till ungdomar och larm om alkoholförgiftningar. Polisanmälningar om langning hade ökat från cirka 500 till 2 700 årligen på fem år.

”En mer rimlig förklaring är att ökningen av anmälningarna helt eller delvis beror på att polisen genom Kronobergsmodellen blivit mer aktiv i sitt arbete med berusade ungdomar och den innebär att bland annat alltid ska göra en anmälan om langning när de påträffar berusade ungdomar eller ungdomar som bär på sprit”, enligt Stina Holmberg, chef för Brås enhet för utvärderingar.

Utvecklingen av anmälningarna ska alltså inte tolkas som en negativ utveckling, utan är ett uttryck för en positiv förändring och att ungdomsfylleriet inte ökat, vilket Drugnews också påtalade i en artikel om ”larmet”.

Fler tonåringar säger nej till alkohol, enligt CAN:s skolenkäter. En sjunkande andel unga i nian på grundskolan dricker, men det finns en grupp ”intensivdrickare” i gymnasieåldern som dricker mycket.

Drugnews/SL

Mer från Accent