Botkyrka är årets folkhälsokommun

botkyrka

Bilden: Jan Linde, ordförande i SFFF, delar ut ”Den gyllene moroten” till Tuva Lund, Hanna Lind och Elisabeth Skoog från Botkyrka kommun.

ALMEDALEN: Botkyrka tog hem den nyinstiftade titeln ”årets folkhälsokommun”. Utmärkelsen delas ut av Svensk förening för folkhälsoarbete, SFFF, och syftar till att uppmärksamma det kommunala folkhälsoarbetet.

Botkyrka var tillsammans med Borås och Helsingborg de tre kommuner som bedömts vara bäst på folkhälsoarbete av SFFFs expertpanel. Samtliga fick under en eftermiddag i Almedalen presentera sitt arbete och ett par timmar senare offentliggjordes vinnaren.

– Jag tror att vi får det här priset för att vi verkligen tar folkhälsan på allvar i Botkyrka, säger Tuva Lund (S) från kommunens folkhälsokommitté. Arbetet är inte koncentrat till någon särskild grupp eller enhet utan integreras i hela kommunens verksamhet.

Tuva Lund menar också att det handlar om att våga lyssna på medborgarna och ta deras röster på allvar.

– Delaktighet är verkligen jätteviktigt. Vi försöker lyssna på alla, från den vanlige botkyrkabon till kommunstyrelsens ordförande. Det är också viktigt att jobba långsiktigt.

Priset som årets folkhälsokommun delas ut för första gången i år, men Jan Linde, ordförande i SFFF (och ledamot i IOGT-NTOs föbundsstyrelse), hoppas att det blir ett återkommande arrangemang.

Pierre Andersson

Mer från Accent