Bombay höjer åldersgräns för alkohol

DRUGNEWS. Folkrika indiska delstaten Maharashtra med storstaden Bombay chockhöjer åldersgränserna för att få köpa alkohol. För öl höjs gränsen från 18 till 21 år och för starksprit från 21 till 25 år. Alkoholindustrin oroas då många som dricker är ungdomar.

Delstatspolitiker beslutade i onsdags kväll att radikalt ändra minimiåldern för inköp som del i försök att stävja ungas drickande och alkoholproblem. De motiverar med att alkohol orsakar hälsoskador och ”förstör familjer”, rapporterar indiska medier och AFP.

Delstaten har cirka 110 miljoner invånare och nöjesmetropolen Bombay (Mombay) uppåt 20 miljoner invånare. 25-årsgränsen för sprit, som även införts i några andra indiska delstater, inklusive Delhi, är bland den högsta i världen.

Åtgärderna omfattar även böter mot otillåten konsumtion, förbud mot alkoholservering inom en kilometer från offentliga och religiösa inrättningar och vid högtider. Och begränsat antal flaskor per kund och möjlighet för lokalbefolkning att kräva stängning av barer eller spritbutiker.

Alkoholindustrin oroas av besluten.

– Jag förstår inte principen, eftersom folk får rösta när de är 18 år, säger Deepak Roy, vd för sprittillverkaren Allied Blenders and Distillers, till tidningen Economic Times.

En stor andel av köparna av starksprit i Indien är under 25 år och beslutet kommer att slå hårt mot såväl nöjesliv som dryckesindustrin, varnar dess företrädare.

Även om en majoritet indier inte dricker alkohol har konsumtionen ökat senare år. Debutåldern för de som dricker har gått ner från 28 till 19 år på två decennier och fortsätter sjunka. Alkoholproblem uppmärksammas alltmer och Indien förbereder en ny nationell alkoholpolitik.

Drugnews/SL

Mer från Accent