Bolivia och dess tidigare kokaodlande president Evo Morales har länge argumenterat – ibland med kokablad i handen på FN-möten – för att ett ”historiskt misstag” måste rättas till och tuggförbudet tas bort i konventionen (som även reglerar kontrollen av opium och cannabis).
Kokablad är ofarliga, snarast en medicin, ursprungsbefolkningens tuggande är gammal, och ska inte blandas samman med illegal kokaintillverkning, enligt Morales. Efter Colombia och Peru är Bolivia tredje största kokainproducent i världen, men enligt FN så minskade kokaodling 2011 i landet.
När Bolivia inte fick gehör för att ändra konventionen, så valde landet att lämna fördraget 2012. I somras sökte landet in på nytt, men ville ha undantag från förbudet mot kokatuggning i sitt land.
Något Bolivia och landets tidigare kokaodlande president Evo Morales nu verkar ha lyckats med.
När tiden för reservationer gick ut natten till i fredags i FN, så hade femton länder motsatt sig Bolivias begäran om särskilt undantag. Men det hade krävts minst 62 (en tredjedel av fördragets medlemsländer) för att blockera det.
Det är bland annat G8-länderna som USA, och Sverige, Mexiko och även – i vissa sammanhang liberala – Holland och Portugal som försökt stoppa Bolivias kokaundantag.
De anser att det försvårar kontrollen av att koka inte används till även framställa kokain. Men även tricket att lämna ett internationellt fördrag och sedan direkt försöka återinträda med reservation kritiseras av flera.
– Det är olyckligt att Bolivia nu får undantaget, ett bakslag. Medlemsländer har ansvar att vårda konventionerna så att de inte undermineras och naggas i kanten. De är grundbult i världens narkotikabekämpning och kontroll, säger Ulrik Lindgren (KD), politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, till Drugnews.
Bolivias framgång i FN kan öppna för och inspirera andra länder att försöka få till undantag. Kokatuggande förekommer även i Argentina, Colombia och Peru som länderna ser mellan fingrarna med i strid med FN-konventionen.
Men även för dem som vill ändra andra delar av de restriktiva konventionerna, exempelvis i synen på cannabis, harm reduction eller ”kriget mot narkotika”.
– De som desperat försöker skydda det globala narkotikakontrollsystemet genom att göra det immunt för varje slags modernisering utkämpar en hopplös strid, säger John Walsh på liberala drogpolicyorganisationen Wola i ett uttalande till Drug Law Reform in Latinamerica.
Han anser att Bolivia inte underminerat FN-systemet utan tvärtom visar att det är möjligt att ”korrigera historiska felaktigheter och anpassa gamla dogmer i narkotikakontrollen till dagens nya verklighet”.
I Bolivias planerar Morales regering under måndagen arangera en fest för kokaodlarna efter framgången i FN.
• Fotnot: De länder som försökt stoppa Bolivias kokaundantag i FN-konventionen är Sverige, USA, Mexiko, Japan, Ryssland, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Finland, Portugal, Israel och Irland.