Blodig dag i Mexikos gängkrig

DRUGNEWS. Det drogrelaterade våldet fortsätter i Mexiko. I måndags dödades femton poliser vid två olika överfall och 29 fångar avled i gängbråk på ett fängelse.

Dagen blev en av de blodigaste för de mexikanska säkerhetsstyrkorna sedan president Felipe Calderon trappade upp bekämpning av organiserad brottslighet i slutet av 2006. Sedan dess har minst 22 700 människor avlidit i strider mellan olika gäng, mellan gäng och myndigheter eller drabbat oskyldiga som råkat passera.

I delstaten Michoacan – presidentens hemregion – i västra Mexiko dödades tolv poliser vid ett bakhåll och i gränsstaden Ciudad Juarez mördades ytterligare tre i eldstrider med kriminella. Hur många attentatsmän som skadades är oklart då de bortfördes av sina kumpaner.

Överfallen tros vara ett svar från knarkkartellerna på president Calderons försvar av de omfattande polis- och militärinsatserna mot dem, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På regeringens hemsida skriver president Calderon att han inte tänker backa ett steg från bekämpandet av kriminella, trots den kritik han utsatts för om att våldet stegrats och blivit värre sedan han satte in tiotusentals militärer och poliser mot kartellerna.

– Jag är övertygad om att vi befunnit oss i en mycket värre situation om vi beslutat oss för att inte bekämpa kriminaliteten, skriver presidenten i sitt försvar som citeras i hela Mexiko.

Han kritiserar även USA för att inte ha fått kontroll på sitt inhemska drogmissbruk som utgör motorn och födkroken för de ligor som smugglar narkotika via Mexiko.

I måndags sköts även tre våldsmän ihjäl av soldater, också i Michoacan, vid den skottlossningen skadades två soldater. Delstaten är det starkaste fästet för La Familia, kartellen som är känd för sällsynt grymhet och har genomfört flera väpnade attacker mot polis- och soldatposteringar.

Samma dag miste även 29 fångar livet i ett fängelse i delstaten Sinaloa när två rivaliserande gäng drabbade samman och började skjuta på varandra. Delstaten är en smuggelkorridor för kokain, men där odlas även cannabis och opium. Särskilt ligorna Zetas och Sinaloa strider om makten över lukrativa brottsliga aktiviteter i detta område.

Drugnews/BC

Mer från Accent