Blackout på burk

Energidrycken Four Loko innehåller lika mycket alkohol som fyra öl. I USA har flera unga personer hamnat på sjukhus när de druckit Four Loko. Nu förbjuder staten Michigan energidrycker som innehåller alkohol.

Energidrycken Four Loko, som fått smeknamnet Blackout på burk, har satt fart på en intensiv debatt i USA om energidrycker som innehåller alkohol. Four Loko innehåller lika mycket alkohol som fyra öl, 12 procent, och lika mycket koffein som en kopp kaffe. Drycken marknadsförs främst mot unga vuxna.

Förra månaden fick nio studenter från Central Washington University läggas in på sjukhus efter att de druckit Four Loko på en fest. I september hände samma sak för 23 studenter från New Jersey Ramapo college.

Enligt läkare får personerna blackout eller blir alkoholförgiftade på grund av att koffeinet i drycken dövar känslan av fylla. Folk dricker mer än de egentligen klarar av eftersom de inte känner sig påverkade.

Nu har flera college och staten Michigan bestämt sig för att förbjuda drycken. I Michigan förbjuds inte bara Four Loko, alla energidrycker som innehåller alkohol ska bort. Myndigheten som ansvarar för alkoholfrågor har gett butiker som säljer produkterna 30 dagar på sig att ta bort dem från sortimentet.

Även USA:s Food and Drug Administration, FDA, som godkänner livsmedel och läkemedel har ifrågasatt energidryckerna. De har bett tillverkaren av Four Loko, företaget Phusion Projects, bevisa att det inte är farligt att blanda alkohol med koffein.

I Sverige säljs ännu inte burkar med alkoholhaltiga energidrycker. Men det är vanligt att ungdomar själva blandar drinkar av alkohol och energidryck. I en undersökning som Novus Opinion genomfört på uppdrag av Systembolaget svarade hälften av ungdomarna i åldrarna 18 till 25 år att det är vanligt att vänner och bekanta blandar alkohol med energidrycker.

Av de 420 ungdomar som deltog i studien är det en av tio som dricker alkohol blandat med energidryck flera gånger i månaden. Fyrtio procent har gjort det under det senaste året.

Hälften av ungdomarna tror att det är farligare att blanda alkohol med energidryck än att dricka andra alkoholhaltiga drycker.

Joanna Wågström

Mer från Accent