Alkohol

Bildspel – så funkar alkohol

Vi tittar på hur alkohol påverkar kroppen, promille för promille.

• Beteendeförändringarna varierar från person till person och beror bland annat på hur van man är att dricka alkohol. Hos den person som dricker ofta försöker kroppen kompensera alkoholens effekter och berusningen märks inte lika tydligt. Det är det som kallas toleransökning.

• Alkohol tas upp i kroppen via magsäcken och tunntarmen. Det tar cirka 10 minuter för alkoholen att nå ut i blodet. Efter 30–90 minuter har alkoholen nått samtliga organ. Starkare drycker tas snabbare upp än svagare – även om de innehåller lika stor mängd alkohol. Även kolsyrade alkoholdrycker tas upp snabbare. Att äta samtidigt gör däremot att upptaget går långsammare.

• Levern börjar arbeta omgående och förbränner cirka 7 gram alkohol per timme hos en person som väger 70 kilo. Dricker man snabbare än så ökar promillehalten i kroppen. Vid förbränningen omvandlas etanolen till acetaldehyd, som i sin tur blir till ättiksyra som så slutligen omvandlas till koldioxid och vatten. Acetaldehyd är ett giftigt ämne som skadar DNA och kan orsaka cancer.

Källor: Alkoholen – en kortkurs, film utgiven av finska Alko, riddargatan 1.se

Mer från Accent