Alkohol

Bhutan skärper sin alkoholpolitik

Fyra år har det tagit, men nu ska Bhutan få en alkoholpolitik som ska minska dödsfallen på grund av alkohol.

Skatter och prispolitik är bland de 10 punkter som kommer att införas i Bhutan sedan regeringen antagit en ny alkoholpolitik och en strategi för att minska skadligt bruk av alkohol. Den nya strategin gäller fram till 2020. Det rapporterar Kuenselonline.

Enligt Gampo Dorji vid folkhälsodepartementet är den bästa alkoholpolitiken den som kontrollerar pris och tillgänglighet, inte utbildning och information till allmänheten.

– Höjda skatter kommer att påverka priset och licenskrav kommer att påverka tillgängligheten, säger han till Kuensel.

Hur skattehöjningen ska genomföras är inte klart. Förhandlingar med finansdepartementet ska inledas.

– Ur folkhälsosynpunkt är det den starkaste spriten som gör mest skada och därför bör ha högst skatt, säger Gampo Dorji.

Alkoholkonsumtionen i Bhutan per person 15 år eller äldre är 8,47 liter, vilket är högre än det globala genomsnittet på 6,2 liter. Det är betydligt mindre än i Sverige där konsumtionen är 9,9 liter. En väsentlig skillnad är dock att i Sverige fördelas mängden på omkring 85 procent av befolkningen medan i Bhutan är endast 40 procent av befolkningen alkoholkonsumenter, varav hälften berusningsdricker.

Det har resulterat i många dödsfall och skador relaterade till alkohol.

Förutom skatter ska åldersgränser införas på barer och nattklubbar. I strategin sägs också att lagen bör ändras så att alkohol inte får säljas efter klockan 22, att bilförares nykterhet bör kontrolleras, försäljningsställen licenseras. Barer ska också separeras från andra försäljningsställen som livsmedelsbutiker. Undantagna är restauranger och hotell.

Protester har inte saknats. Många påpekar att landet har stora inkomster från alkoholtillverkning. Campo Dorji menar dock att kostnaderna för alkoholens skarverkningar är så stora att nettovinsten inte blir särskilt stor.

Mer från Accent