Avslöjande film om delfinjakt

The Cove, dokumentärfilm av Loue Psihoyos

FILM. I en lugn lagun vid den japanska kusten finns en hemlighet som några desperata människor gör allt för att bevara. Varje år slaktas 23 000 delfiner på ett brutalt sätt i jakten på den lilla valens kött – och på delfiner som går att sälja till delfinarium världen över.

Den officiella anledningen är att delfinerna äter upp den småfisk som människor äter. Sanningen är att eftersom valslakt numera är förbjuden i Japan, slaktar man nu de icke fridlysta delfinerna.

”The Cove” inleds i staden Taiji, där den före detta delfintränaren och numera aktivisten Ric O’Barry gör allt för att avslöja hemligheten med delfinslakten. Genom att sprida kunskap om det som händer hoppas han kunna rädda delfinerna – och människor från att bli sjuka av kvicksilvret som finns i stora mängder i delfinernas kött.

Det visar sig bli ett svårt och farligt uppdrag, eftersom bukten där delfinerna slaktas bevakas dygnet runt av män som nästan är beredda att döda för att sanningen inte ska komma fram. O’Barry lyckas dock, tillsammans med ett väl sammansatt team, att ta sig in i bukten och filma de brutala scenerna.

”The Cove” är en spännande, thrillerlik och intressant dokumentär som fängslar och framkallar fasa över människors grymhet mot djur.

Filmen är förstås ett viktigt debattinlägg om de intelligenta delfinernas situation, som är betydligt värre än de charmiga uppvisningar som de leende djuren uppvisar på världens delfinarium.

Maria Zaitzewsky

Mer från Accent