Ask: ”fyllerabatt ska vi inte ha”

På en fråga i riksdagen om berusning ska ge straffrabatt, vilket uppmärksammats i ett våldsmål i Högsta domstolen, svarade justitieminister Beatrice Ask nej.

Det var riksdagsman Lars-Axel Nordell (KD) som reagerat på att en kraftigt berusad man som attackerat sin flickvän med samurajsvärd nyligen fick sänkt fängelsestraff av Högsta domstolen, som ändrade rubriceringen från mordförsök till grov misshandel.

Nordell frågade justitieministern vid riksdagens frågestund i torsdags om ”fyllerabatt” inte är i strid med lagens intentioner.

Beatrice Ask (M) svarade att hon inte får uttala sig om enskilda domslut, utan gjorde det mer allmänt.

– Men någon ”fyllerabatt” har vi inte och ska inte ha. Berusning ska inte utgöra särskilt skäl för nedsättning av straff. Utan det är snarast så att det i vissa fall kan vara en försvårande omständighet om man tagit droger för att genomföra ett brott, svarade justitieministern.

Hon tillade att politikerna skärpt reglerna för en del av vållandebrott, exempelvis vid drogpåverkan i trafiken.

– Jag är nöjd med ministerns svar som var klargörande. För HD-domen tycker jag var synnerligen provocerande, säger Lars-Axel Nordell efteråt till Drugnews.

Även en del jurister, såsom Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, har reagerat på HD:s straffrabatt och nya bedömningar om ”självförvållat rus” som Högsta domstolen gjort och kan ändra praxis.

Nordell frågade även om straffrabatter i rattfyllerimål. Enligt SVT Uppdrag Granskning har över 3000 fall trots bevisning lagts ner eftersom det fanns andra åtalspunkter mot personerna. Något Nordell anser sänder fel signaler.

Beatrice Ask svarade att mängdrabatter ibland används i svensk rättstradition eftersom varje brott inte alltid döms var för sig, som i exempelvis USA (vilket ibland kan ge över hundra års fängelse). Men att en påföljdsutredning just nu ser över även systemet med mängdrabatter.

Drugnews/SL

Mer från Accent