DRUGNEWS. Arizona blir den 15:e delstaten i USA att tillåta marijuana i medicinskt syfte. Det står klart sedan alla röstsedlar räknats, marginalen var hårfin – bara 4 341 röster skilde.
Folkomröstningen var i samband med kongressvalen nyligen, men först i helgen blev slutresultatet om marijuana-förslaget klart i Arizona i sydväst med gräns mot Mexiko.
Med bara rösterna 841 346 röster ja och 837 005 nej till Proposition 203 om att patienter som har cancer, hiv/aids, hepatit C eller annan kronisk eller försvagande sjukdom kan få röka marijuana i bland annat smärtstillande syfte. Reformen i Arizona träder i kraft om drygt fyra månader.
Det kommer krävas rekommendation från läkare för att få köpa cirka 70 gram marijuana varannan vecka från försäljningsställe eller odla själv om man bor minst 41,6 kilometer från en ”dispensär”. Högst 124 försäljningsställen kommer att tillåtas i delstaten.
Förslaget var omstritt och guvernören och alla sheriffer i Arizona, delstatens justitieminister, åklagare och många politiker argumenterade emot. Ja-kampanjen fick finansiellt stöd av legaliseringsrörelsen Marijuana Policy Project i Washington som inte gör någon hemlighet av att man vill tillåta drogen i hela landet, enligt CNN och AP.
”Medicinsk marijuana” har inte godkänts av läkemedelsverket FDA eller federala myndigheter, men åklagare uppmanas att inte störa handeln i de 14 delstater och huvudstadsområdet DC som infört systemet. Det har förekommit bråk och langning utanför några dispensärer, särskilt i Kalifornien där lokala bestämmelser därför skärpts och antalet ställen minskat drastiskt i exempelvis Los Angeles.
• FLER MARIJUANA-VAL. Vid valen 2 november röstade en klar majoritet nej till förslag om ”medicinsk marijuana” i South Dakota (63-37 procent), i Oregon sade väljarna nej till statligt licensierade inrättningar för att producera och distribuera marijuana (58-42 procent). Och i Kalifornien röstade, som Drugnews rapporterat tidigare, 54 procent nej till att helt legalisera marijuana för nöjesbruk. Lobbyister uppger dock att man ska återkomma med nytt förslag.
Drugnews/SL