vinklubbar

Antipode Wines i konkurs – ägaren på skatteflykt

Ägaren till ett av de företag som IOGT-NTO polisanmälde för ett drygt år sedan har lämnat landet med en skatteskuld på närmare en miljon.

I fredags begärde Skatteverket Antipode Premium Wines i konkurs, enligt Dagens Nyheter. Ägaren Mark Majzner har flyttat tillbaka till Australien och går inte att nå. Bolaget står numera utan styrelse.

− Man får intrycket att företaget lämnats vind för våg, säger Skatteverkets handläggare Jonas Norin Öst till DN.

Sedan 2007 är det tillåtet att privatimportera alkohol utan att själv föra varorna över gränsen. Det har möjliggjort för företag som Antipodes att låta kunder beställa alkohol på internet och få varorna fraktade hem till dörren.

I höstas inleddes en förundersökning med anledning av IOGT-NTO:s anmälan för att utreda om verksamheten är laglig.

Mark Majzner flyttade tillbaka till Australien i september och sålde då sina vinklubbar, som tillsammans nådde 200 000 kunder enlgit DN,  till Vintjänsten, som därmed blev största aktör på marknaden. Enligt uppgift till DN från en av Vintjänstens ägare ska Antipodes ha fått bra betalt för dem.

DN har tittat på den senaste årsredovisningen och konstaterar att omsättningen under 2010 var 19 miljoner och att företaget gjorde en vinst på 1,8 miljoner. Mark Majzner borde alltså ha råd att betala sina skatter, men nu har han alltså lämnat landet med drygt 900 000 i skatteskulder.

− Det handlar i huvudsak om obetalda arbetsgivaravgifter men också punktskatter för alkohol, säger Jonas Norin Öst på Skatteverket till DN. Även andra fordringsägare har lämnat in krav till Kronofogden, men inga tillgångar finns kvar att utmäta. Mark Majzner har hela tiden hävdat att Antipodes bedriver laglig verksamhet och betalar sina skatter i Sverige.

Igår rapporterade SoRAD att försäljningen av alkohol via internet har ökat. Enligt DN uppger Vintjänsten, att 25 000 kunder handlar vin genom dem regelbundet.

Mer från Accent