Antidrogkonferens med alkoholservering

Vid mässan Drogfokus i Örebro i oktober kommer alkohol att säljas i Conventums bar. Det skriver Nerikes Allehanda i dag. IOGT-NTO försöker stoppa serveringen.

– Det är sorgligt att alkohol alltid ska serveras i alla sammanhang. Det här är ett tecken på den normalisering som pågår, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt, till Accent.

Mässan Drogfokus arrangeras av bland andra regeringens ANDT- sekretariat (alkohol, narkotika, doping, tobak), Örebro kommun och Statens folkhälsoinstitut.

Mässan har hållits årligen, tidigare under namnet Sverige mot narkotika, med middagsbjudning på kvällen.

Alltid serverat alkohol
Varje år har alkoholförsäljning förekommit trots att konferensens syfte enligt presentationen på hemsidan är ”att vara en plattform för de krafter i samhället som verkar för att minska och förebygga skadeverkningarna av alkohol, narkotika, tobak”.

Anna Carlstedt.

– Vi har blivit kontaktade av flera personer som har lyft frågan till oss och ifrågasatt om det verkligen ska serveras alkohol i det här sammanhanget, säger Anna Carlstedt och berättar att det tidigare år har förekommit försäljning av alkohol till minderåriga personer och problem med överförfriskade personer.

Svårt ta bort alkoholen
IOGT-NTO har skrivit ett brev till samtliga arrangörer men det har inte lett till någon ändring av beslutet om att ha alkoholförsäljning.

– Kommunen har svarat att de ska stärka kontrollen. Men den allmänna reaktionen är att det är svårt att ta bort alkoholen. Att det handlar om vuxna människor och att det är trevligt, säger Anna Carlstedt.

Kan inte hindra folk från att köpa alkohol
Maria Renström på regeringens ANDT-sekretariat som är talesperson för arrangörsgruppen säger att gruppen ingående diskuterat frågan om alkoholservering i samband med middagen.

– Vi har försökt hitta en lösning där vi är mer restriktiva med alkoholservering än vid andra konferenser. Det kommer inte att bjudas på alkohol och det kommer inte att tas upp beställningar vid bordet. Man måste själv gå till baren och köpa sitt glas vin, säger hon.

IOGT-NTO tänker fortsätta försöka stoppa försäljningen av alkohol ända fram till den dagen som mässan inleds.

– Vi kommer fortsätta bråka. Jag undrar vad som skulle hända om man bestämde sig för att strunta i att ha alkoholservering en enda vardagskväll vid en konferens som de flesta besöker i sin yrkesroll. Skulle de säga nej, vi kommer inte? Vad betyder det i så fall att folk tycker att det är så otroligt viktigt, säger Anna Carlstedt.

Joanna Wågström

Mer från Accent