Tidigare idag publicerades statistik som visar att dödligheten i alkoholrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt sedan EU-inträdet. IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt är inte förvånad.
– Det är en väntad konsekvens av en slappare alkoholpolitik, säger hon i en kommentar. Även regeringen borde ha väntat sig det här.
En av de största förändringarna av svensk alkoholpolitik efter EU-inträdet är att gränserna öppnats för en näst intill obegränsad privatimport. Men Anna Carlstedt lyfter också fram de senaste veckornas diskussioner om hemleverans av alkohol från Systembolaget och det faktum att regeringen backade från en höjning av alkoholskatten i höstbudgeten.
– Steg för steg har man monterat ner alkoholpolitiken, det har pågått sedan EU-inträdet och eskalerat sedan den nuvarande regeringen tillträdde, säger Anna Carlstedt.
Sven Andreasson, professor på Karolinska Institutet och chef för Beroendecentrum i Stockholm är också kritisk till regeringens agerande.
–Uppenbarligen har man tagit intryck av alkohollobbyn som påverkade regeringen att inte höja alkoholskatterna som utlovat nästa år. När man dessutom halverar krogmomsen tar man flera steg i fel riktning och signalerar att man inte riktigt bryr sig om att det skadliga drickandet ökar, säger han till Svenska Dagbladet.
Pierre Andersson