Ann-Therése Enarsson fick bort rökningen från krogen

Ann-Therése Enarsson. Foto: Magnus Fond

Ann-Therése Enarsson utsågs till årets lobbyist efter att hon som generalsekreterare för A Non Smoking Generation varit med och drivit igenom förbudet mot att röka på krogar.

Vad var det som gjorde att ni lyckades?
– Det var en blandning av många faktorer förstås. Det fanns en mognad i samhället för det och kunskapen var hög om passiv rökning. Och så var det var en bred front som deltog i samhällsdebatten allt från läkare till facket och frivilligorganisationer.

Vilket motstånd mötte ni?
– Industrin har alltid varit finurlig att komma med motbilder. De sa att det skulle skapa massarbetslöshet och att folk skulle löpa gatlopp. Våldet skulle öka utanför krogarna, folk skulle inte gå ut och äta.

Nu jobbar du för Systembolaget med alkoholfrågor, vilka skillnader är det att jobba med alkohol gentemot tobak?
– Tobaksindustrin har alltid varit stark men man börjar förlora mark i västvärlden nu och drar sig till andra ställen i världen medan Europa fortfarande är väldigt starkt präglat av en stark alkoholindustri. Sedan är alkoholen svårare eftersom den är så starkt socialt accepterad. Därför är det alltid viktigt att lyfta det negativa med alkoholen.

Kommer vi någonsin att ha alkoholfria krogar och restauranger?
– Det är bra att ha visioner i alla fall! Det är inte runt alkoholen som vi ska träffas.

Har du några tips från dina erfarenheter på tobaksområdet som kan användas i arbetet mot alkohol?
– Det är bra att man börjat närma sig vården. Det skulle jag gärna se mer av. Läkare och polisen är två yrkeskårer som möter alkoholens baksida i sin vardag. Dem hoppas jag att man kan väcka intresse hos.

Joanna Wågström

Mer från Accent