Almedalsminglare positiva till alkohol på arbetstid

Bland svenskar i allmänhet är alkohol och jobb något som inte hör ihop. Men bland pr-folk och politiker i Almedalen är attityderna radikalt annorlunda, här ses alkohol på arbetstid som något naturligt.

IOGT-NTO har låtit Novus opinion fråga 1000 svenskar om deras attityd till alkohol på arbetstid. 64 procent säger ”nej, aldrig” på frågan om det är okej att dricka på arbetstid. Frågar man däremot den så kallade Almedalspanelen – en expertpanel bestående av 60 opinionsbildare som är på plats under politikerveckan i Visby – så blir resultatet radikalt annorlunda. I den gruppen är det bara 19 procent som säger nej till alkohol på arbetstid.

­– Man borde kunna njuta av alla spännande människor och all god mat även utan alkohol, säger Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO. Och varför ska man göra skillnad? Almedalen är ju en arbetsplats för de som är där och jobbar, ändå verkar det mer accepterat med alkohol på arbetet där.

Anna Carlstedt menar dock att det finns flera tecken på att rosévinsdominansen på alla mingel under Almedalsveckan håller på att brytas upp-

– Våra alkoholfria mingel är alltid knökfulla, folk verkar känna att det blir för mycket alkohol. Och jag ser nu att makthavare.se testar det alkoholfria utbudet. Känslan är att allt fler skippar roséminglandet.

Pierre Andersson

Läs mer om IOGT-NTO:s undersökning här (PDF).
Här hittar du makthavare.se

Mer från Accent