Almedalen

”Almedalsdrinken kan öppna Almedalen igen”

Almedalsveteranen Stina Morian tycker att Almedalsdrinken gett tydliga avtryck. ”Om några år är det vanliga att bjuda på alkoholfritt” säger hon, och menar att det kommer att leda till fler öppna arrangemang.

Under utdelningen av utmärkelsen ”Hetast i Almedalen” tog jurymedlemmen och Almedalsveteranen Stina Morian (som är här för 18:e året) tillfället i akt att prata om förra årets vinnare Almedalsdrinken. Hon menar att den gjort avtryck på ett tydligt sätt på årets upplaga av politikerveckan.

– Nu ser vi att Svenskt Näringsliv, trots att de har en person från bryggerinäringen som ordförande, kör helt alkoholfria mingel. Och Systembolaget hade provning av enbart alkoholfria drycker på sitt mingel. Attityden håller långsamt på att förändras.

Stina Morian tror inte att alkoholen kommer att försvinna från Almedalen, men väl att vindrickandet kan börja senare på dagarna.

– Det rimliga är väl att man börjar dricka vin när arbetsdagen är över. I några år nu har man druckit vin från tre på eftermiddagen, men i början av Almedalsåren så gjorde man faktiskt inte det.

I framtiden tror Stina Morian att vi kommer att få se betydligt mindre bjudvin på minglen.

– Jag tror att man kommer att ha minglen mer öppna. Att man bara bjuder på alkoholfritt och säljer alkohol till den som vill ha. Det är ju ett sätt att komma undan lagstiftningens krav på gästlistor. Nu är minglen låsta, jag hoppas att vi kan se fram emot ett öppnare Almedalen i framtiden.

Mer från Accent