Alkolås föreslås till snöskotrar


Foto: Flickr/Bernard Polet


Två av tre dödliga snöskoterolyckor är kopplade till alkohol. Nu föreslår Nationella snöskoterrådet alkolås till alla som använder snöskotrar yrkesmässigt

Under de senaste vintrarna har kustbevakningen, Jokkmokks kommun och en skoteruthyrare i ett experiment haft alkolås för bilar fastmonterade på skotrarna. En av modellerna de provat har fungerat bra, och nu kommer snöskoterrådet i ett första steg rekommendera de som använder snöskoter yrkesmässigt att använda alkolås.

I två av tre snöskoterolyckor är alkohol inblandat. De 67 procenten i snöskoterolyckor kan jämföras med 25 procent vid dödliga personbilsolyckor. I snitt har de inblandade i olyckorna haft 1,7 promille i blodet.

– Ofta är det här människor med alkoholproblem. Alkolåsen är bara en av pusselbitarna för att komma åt problemet, säger Jan Lindgren, samordnare i Nationella snöskoterrådet.

Att införa alkolås även för privata snöskotrar ligger, enligt Jan Lindgren på snöskoterrådet, långt fram i tiden.  Ett skäl är att utrustningen kostar över 9000 kronor, men också att det allmänt uppfattas som mer okej att onyktert köra snöskoter än bil.       

Erik Ardelius

Mer från Accent