CAN

Alkoholkonsumtionen sjunker

Den svenska alkoholkonsumtionen har sjunkit med två procent under 2018. "Trenden håller i sig", kommenterar Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s ordförande.

Det är preliminära siffror som presenteras av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, från deras monitormätningar. Men i nuläget tyder siffrorna på att den svenska alkoholkonsumtionen minskade med 2 procent under 2018. Mätningen görs i liter ren alkohol bland svenskar över 15 år. Genomsnittssvensken drack 8,8 liter ren alkohol under förra året. Det är en siffra som minskat med 7 procent jämfört med för 10 år sedan. Samtidigt ökar Systembolagets försäljning på grund av minskad resandeinförsel och smuggling.

– Trenden håller i sig, och det kanske inte är en trend längre utan en riktig förflyttning som kommer bestå. Alkoholen plockas ned från piedestalen, fler inser alkoholens skadeverkningar och gör andra livsstilsval, säger Johnny Mostacero.

CAN beräknar att 65,6 procent av all alkohol som konsumeras i Sverige har inhandlats på Systembolaget. 10,6 procent dracks på restauranger och krogar. Andelen alkohol som inhandlades vid utlandsresor uppgick till 10,4 procent vilket är en fjärdedel mindre än förra året. Även inköp av smugglad alkohol har minskat.

Mer från Accent