2012, två år innan Brasilien skulle stå värd för fotbolls-VM, besökte FIFA:s generalsekreterare Jerome Valcke landet. Han var där för att inspektera nybyggda och renoverade arenor men hann också med ett uttalande om det brasilianska alkoholförbudet på fotbollsmatcher:
– Alkoholhaltiga drycker är en del av VM så de kommer att finnas tillgängliga, sa han.
Att det var emot lagen var inget som bekymrade den frispråkige fransmannen.
– Ursäkta om jag låter lite arrogant men det här är inte öppet för förhandling. Det faktum att vi har rätt att sälja öl måste reflekteras i lagen.
FIFA, som sponsras med miljonbelopp av ett ölmärke, lyckades med sin offensiv. I en uppsättning lagar rörande VM, som Brasiliens parlament tog fram och president Dilma Rousseff i somras klubbade igenom, finns det inget som nämner ett förbud mot alkoholförsäljning på arenorna.
Beslutet har fått kritik, både från politiker och forskarvärlden.
– Att Brasilien ska arrangera VM är en stor, fantastisk, sak men det har inneburit en motgång för vårt arbete, definitivt, säger Dr. Carlos Salgado, psykiatriker och konsulent på organisationen ABEAD, Brasilianska föreningen för forskning om alkohol och andra droger.
– Brasilien har gjort stora framsteg i arbetet med att begränsa de negativa konsekvenserna av alkoholkonsumtion och inte bara det utan vi har påverkat den allmänna attityden gentemot öl och sprit. Det är ett svårt arbete men det har gett resultat.
Redan 2003 införde Sydamerikas största land förbudet mot försäljning av alkohol på fotbollsarenor, ett förbud som enligt Salgado innebar ”ett socialt framsteg”.
– Tidigare hade vi mycket problem med bråk och våld på läktarna, mellan de olika lagens supportrar och mellan supportrar och polis. Men detta förändrade stämningen på matcher, säger han.
Statistik från ABEAD visar att antalet ingripanden, från polis eller ordningsvakter, på läktare har minskat, i de flesta fall drastiskt. I São Paolo, där ett förbud infördes redan 1996, blev det en nedgång med 30 procent första året medan motsvarande siffra i delstaten Minas Gerais var 45 procent.
Det är siffror som dessa som fick Brasiliens hälsominister Alexandre Padilha att gå ut och kritisera beslutet att återigen släppa in alkohol på landets fotbollsarenor. Idrottsministern Aldo Rebelo valde däremot tidigt att ställa sig bakom lagändringen.
– Jag ser inte frågan om alkohol som ett stort problem inför VM. Det som bekymrar mig är hur staten väljer att hantera de här sakerna. När lagen vill försöka styra över seder och bruk blir det komplicerat, sa han i december 2011.
– Om det fortsätter så här kommer vi väl snart att förbjuda alkohol på Karnevalen. Eller ska det vara förbjudet att dricka på en fotbollsmatch men inte på en show med Madonna?
Allt eftersom ämnet fortsatt väcka diskussion har Aldo Rebelo tagit ett steg tillbaka och när Accent tar kontakt med idrottsministern lämnar hans pressavdelning ett mer nedtonat svar:
– Att det ska vara tillåtet att sälja öl på VM-matcher ingick i överenskommelsen med FIFA i samband med Brasiliens kandidatur. Idrottsministeriet stöder beslutet, som dessutom endast gäller under VM.
Dr. Carlos Salgado är besviken och ser en risk att beslutet att tillåta ölförsäljning under VM kan komma att påverka framtida lagstiftning i landet.
– Ett problem som vi kommer att ställas inför är att det kommer att bli svårt att bara gå tillbaka efter VM, säger han.
– Man skapar ett precedensfall. En arrangör eller arenaägare som vill få in mer pengar kommer ju att ställa frågan: om det var okej att sälja öl på VM, varför är det inte det nu? Det man säger med det här är att lagen tar semester, och det är väldigt konstigt.