Den 9 september slår portarna upp på den nya alkoholkliniken Riddargatan 1, mitt i centrala Stockholm. Grannar till kliniken är Stureplan och gräddan på Östermalm. Lokalerna är ljusa och fräscha och liknar mer en flådig plastikkirurgiklinik än ett centrum för beroende.
– Vi vänder oss till vanligt folk med beroendeproblem. Det är den största gruppen beroende, bortåt 80 000 stockholmare beräknas höra hit. Men de är en glömd grupp. De är yrkesverksamma, högpresterande personer som lever normala och socialt fungerande liv. Men som har problem med alkoholen. De söker sig inte gärna till landstingets beroendemottagningar, som ofta ser sjabbiga ut och som ligger vägg i vägg med socialtjänsten. Dessa ställen förknippas med utslagna och det kan man inte identifiera sig med. Riddargatan 1 signalerar normalitet och respekt för den som söker hjälp. Därför har vi bland annat lagt krut på att ha trevliga lokaler, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och initiativtagare till Riddargatan.
Han understryker hur viktigt det är att jobba bort skamstämpeln inom alkoholvården. Idag är det stigmatiserande att erkänna att man är beroende. Förhoppningen är att den nya kliniken ska normalisera de här tillstånden och få människor att våga söka hjälp innan problemen har hunnit bli för stora.
Tanken är ha ett slags ”drop-in” service, där man kan titta in, göra ett snabbt test på dator, få ett kort samtal och ta ett blodprov som senare följs upp. På plats finns läkare, psykologer och sjuksköterskor som arbetar kontorstid samt ett par kvällar. Man kan också remitteras hit via sin husläkare.
– Jag hävdar att alkoholberoende kan vara ganska lättbehandlat och når man den här gruppen så behövs ofta inte så stora insatser. Det kan räcka med ett samtal samt hjälp till självhjälp, konstaterar Sven Andréasson.
Kliniken kommer att kunna ta emot 5000-6000 besök per år. Man har redan smugit igång verksamheten under augusti men beräknas ha full kapacitet efter den 9 september.
Maria Zaitzewsky Rundgren