Alkohol – den farligaste våldsdrogen

Ulrika Haggård.

Fem frågor till Ulrika Haggård som är forskare på Karolinska institutet om hennes studie av dömda våldsbrottslingar och våldets kopplingar till alkohol och andra droger.

Vilket samband kan du se mellan alkohol och våldsbrott?
– Alkohol är den mest potenta drogen för att utlösa våldshandlingar. Av amfetamin, cannabis och alkohol, som är de droger som jag tittade på i min studie, är alkohol den farligaste.

Vad beror det på?
– Alkohol gör att vi blir sämre på att sätta samman information och planera hur vi ska agera. Den påverkar också vårt system som vi har för att upptäcka hot så vi sätter oss i mer riskabla situationer.

Hur stor risk är det att utföra våldsbrott när man har druckit?
– I min studie var det en trettonfaldig riskökning att agera våldsamt när du har druckit alkohol. Om man jämför med en dag där du inte druckit någonting är det alltså tretton gånger högre chans att bli våldsam.

Vad säger du om resultaten i din studie?
– Jag trodde att andra droger var farligare än alkohol så jag blev väldigt förvånad. Alkoholen är vår lagliga drog som jag förknippar med ett trevligt inslag i vardagen. Det var ett resultat som jag absolut inte förväntade mig.

Hur ska vi få bukt med det alkoholrelaterade våldet?
– Vi måste jobba mer förebyggande. Jag tror inte att det är rimligt att förbjuda alkohol. Samtidigt tänker jag att det inte är så smart att alkohol är legalt.

Joanna Wågström

Mer från Accent