Nio av tio svenskar dricker alkohol enligt en ny EU-rapport. Sverige placerar sig därmed som ett av de länder i EU som har flest alkoholkonsumenter.
Danmark och Sverige är de länder inom EU där störst andel av befolkningen konsumerar alkohol. I Danmark dricker 93 procent av befolkningen, motsvarande siffra för Sverige är 90 procent. Därefter kommer Nederländerna med 88 procent.
EU är den region i världen som har högst alkoholkonsumtion. Totalt är det tre fjärdedelar, 76 procent, av befolkningen som konsumerar alkohol. Nio av tio har druckit under de senaste 30 dagarna.
Det land med lägst andel personer som konsumerar alkohol är Portugal. Där dricker 58 procent av medborgarna. Men 43 procent av dem uppger att de dricker dagligen.
Enligt IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt är det allmänt känt att Sverige har en hög andel alkoholkonsumenter.
– Enligt FN är 56 procent av jordens befolkning nykterister. Det gör Sverige och Danmark, ja hela EU, till extrema undantag, säger hon.
Hur kan det komma sig att så många i Sverige dricker trots att vi jämfört med många andra länder har en restriktiv alkoholpolitik?
– Alkoholen är otroligt etablerad och accepterad i vår kultur. Det här visar att så gott som alla vuxna dricker, det är inte vissa grupper i samhället som gör det. I vissa länder dricker exempelvis inte kvinnorna. Att alla dricker är tyvärr en baksida av jämställdheten.
Betyder det här att alkoholpolitiken inte spelar någon roll?
– Tittar vi på hur mycket man dricker per person ligger vi absolut inte i topp och alkoholkonsumtionen har sjunkit något i Sverige de senaste åren. Det är bra och visar att en restriktiv alkoholpolitik spelar roll.
– Däremot skapar den alkoholpolitik vi har just nu väldigt få alkoholfria miljöer och alkoholfria perioder i folks liv. Politiken ökar normaliseringen vilket är väldigt synd.
Kommer det att bli svårare nu för Sverige att få EU att anamma den svenska alkoholpolitiken?
– Jag tror att Sverige har ett jobb att göra när det gäller trovärdigheten. Vi tror att vi ligger i framkant men vi skulle kunna vara ännu mer offensiva. Det här kan ses som en väckarklocka om att vi borde se över vår inställning till alkoholen.
Undersökningen, EU citizenz attitudes towards alcohol, har genomförts av TNS opinion på uppdrag av EU-kommissionen.
Joanna Wågström