8000 döda i Mexikos knarkkrig

Våldet mellan konkurrerande knarkligor och myndigheterna i Mexiko kräver allt fler liv.

Årets första elva månader har krävt 5376 dödsoffer, mer än en fördubbling jämfört med ifjol. Under samma period ifjol dog 2477 personer i narkotikarelaterade strider, enligt officiell regeringsuppgift. Det innefattar både döda ligamedlemmar, poliser, soldater och allmänhet som råkat komma i vägen.

Mexiko är transitområde av kokain, cannabis, heroin med mera till grannen USA i norr. Men drabbas även av ökat inhemskt missbruk. Knarkligorna strider om smuggellederna, men också lokal droglangning, utpressning och andra maffiabrott.

I dagarna är det två år sedan Mexikos president Felipe Calderon startade en offensiv med även militären för att bekämpa knarkligorna. Men trots stöd från USA med 400 miljoner dollar, 40 000 utkommenderade soldater och att flera ligaledare och korrumperade poliser och åklagare har gripits, så verkar kartellernas makt obruten. Uppemot 8000 människor har avlidit i striderna senaste två åren.

En av de mest våldsutsatta städerna är Ciudad Juarez vid gränsen till Texas. Där mördas i snitt fem människor om dagen. Avrättningar, hängningar och korsfästningar hör till vardagen när knarkligorna försöker skrämma allmänhet och myndighetsutövare.

Dagligen skördar narkotikan nya offer, unga mexikaner lockas testa droger och fastnar i beroende. 

– Det slutar med döden, säger läkare Maria Celeste Gonzales, i SVT Rapports inslag från staden.

Hon arbetar på ett stödcenter för utslagna som drivs av ett center och beskriver den lokala sociala situationen som katastrofal. 

Drugnews/SL

Mer från Accent