smuggelbutik

700 liter smuggelsprit i privat butik

I slutet av november avslöjade Tullen en privat spritbutik i ett villasamhälle i Billeberga utanför Landskrona. På hyllorna stod 700 liter insmugglad sprit.

Smuggelspriten kom från Tyskland och betalningen skedde med kontanter eller kort.

– Det var så nära ett ordinärt systembolag man kan komma, säger Martin Petersson, Tullverkets biträdande gränsskyddschef i region syd till Expressen.

På en film som tullen tagit ser man att det på en av väggarna fanns ett anslag om att affären hade öppet fem dagar veckan, även söndagar klockan 12-18. I butiken fanns vid tillslaget sammanlagt 400 liter starksprit, 1 100 liter öl, 95 liter vin och 460 liter cider (Omräknat 700 liter sprit). På varorna fanns tydlig prismärkning och även uppgifter om vad motsvarande varor kostar på det svenska Systembolaget. Även det statliga monopolets omdömen om alkoholen fanns på hyllkanterna enligt Expressen.

– Det är viktigt att allmänheten förstår konsekvenserna av att köpa varor på det här sättet. För det första begår man en brottslig handling och för det andra måste man inse att vinsterna ofta göder annan brottslighet, säger Martin Petersson till tidningen.

Att tullen kom affären på spåren berodde på att man fick ögonen på en tungt lastad skåpbil vid Öresundsbron den 14 november. Innehavaren, en man i 60-årsåldern, misstänks nu för grov olovlig befattning med smuggelgods. I samband med razzian beslagtogs även 50 000 kronor i kontanter.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer