70 dömda i stor hembrännarhärva

DRUGNEWS. Tiotusentals liter hembränd sprit. Sju kubikmeter mäsk. Sundsvalls tingsrätt dömde i tisdags 70 personer, varav 14 till fängelse, i den gigantiska hembrännarhärvan i södra Norrland.

Det unika i målet är – förutom att den visar att hembränning är långt ifrån historia, som många kanske trott – att såväl tillverkare som grossister och köpare gått att ringa in. Polisen slog till morgonen den 5 april tillsammans med personal från Skattemyndigheten och Kronofogden på ett tiotal platser i Västernorrland och Jämtlands län.

I ”Operation Oden” beslagtogs åtta hembränningsapparater, 2 500 färdig sprit och 7 000 liter mäsk. Många personer greps i det nätverk som medverkat i tillverkning, förvaring och försäljning med förgreningar i fem landskap.

I tisdags kom domarna i jättehärvan. 14 av de 70 som döms får fängelsestraff från 8 månader upp till fyra år. Åtta personer döms för del i den olovliga sprittillverkningen – en man i Timrå kommun misstänks ha tillverkat uppåt 40 000 liter sprit av de totalt nära 90 000 liter som nätverket tillverkat, enligt polis och åklagare.

En 68-årig man i Härjedalen, som har spelat en av huvudrollerna med att skaffa råvaror och distribution, döms till tre år. En av hans söner äger en godisbutik i Sundsvall som skaffat socker, aktivt kol och annat för tillverkningen. Sprit har även försvarats i butiken och sedan sålts vidare, en del i dunkar, annat i buteljer som gör att köparna inte känt till att det varit hembränt.

Även personer skrivna i Brunflo, Timrå och Härnösand får fängelsestraff.

Dessutom får 13 personer varierande villkorlig dom, samhällstjänst eller skyddstillsyn. Ytterligare 43 personer som köpt den illegala spriten döms till böter.

Däremot friar tingsrätten huvudmännen för åtal om grova skattebrott och grova bokföringsbrott, även om samhällets förlorat stora belopp i uteblivna alkoholskatter av den illegala hanteringen.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg i Sundsvall, som lett utredningen, säger att det är den största hembränningshärvan han någonsin arbetat med.

– Jag är hyfsat nöjd med domarna. Men inte att åtal om skattebrott ansågs räcka, det handlar trots allt kanske om 14 miljoner kronor i uteblivna skatter, säger Peter Salzberg till Drugnews.

• Har hembränning minskat nu i södra Norrland?
– Tillfälligt kanske, det påstås att efter rättegången ökade Systembolaget försäljningen i Sundsvallsområdet. Men inte på längre sikt. Spriten flödar, det är stora pengar inblandat, och hembränt är billigt att tillverka, säger han.

Åklagaren leder också en annan stor utredning om illegal alkoholsmuggling, främst från Tyskland. I maj slog tullen till i Sundsvallsområdet mot 25 adresser och beslagtog 4 300 liter alkohol (samt även dopingmedel, lite amfetamin och vapen), och ett par hembränningsapparater.

Det finns kopplingar mellan härvorna. En del av smuggelspriten har sålts i det andra nätverket, men även till Norge och Västkusten. I smuggelmålet sitter två män häktade i Sundsvall och ett 80-tal grossister, transportörer och köpare har kartlagts. Åtalen i det ärendet kommer i november, enligt åklagare Peter Salzberg.

Drugnews/SL

Mer från Accent