4 av 6 öltält serverade underåriga i UNF-test

I söndags testade UNF om 17-åringar kan köpa alkohol på Malmöfestivalen. De blev serverade i fyra av sex öltält. ”Det är jättetrist. Man kan inte skylla på att det är kaotiskt på en festival – det är snarare så att man borde ha extra koll då”, säger testledaren Lovisa Bengtsson.

Testet utfördes av tre 17-åringar från UNF Skåne, som provade om de kunde komma in i och bli serverade alkohol i öltälten på Malmöfestivalen. I tre av de sex testade tälten frågade ingen efter legitimation och ungdomarna kunde köpa alkohol, och på ett ställe visade 17-åringen legitimation, men blev insläppt och serverad alkohol ändå. 17-åringarna blev bara nekade alkohol i två av öltälten.

– Jag hade hoppats på bättre resultat, men med tanke på hur dåligt det gick när vi gjorde krogkontroller i höstas så är jag inte förvånad, säger Lovisa Bengtsson, testledare och ledamot i UNF:s styrelse.

UNF har nu kontaktat tillståndsenheten i Malmö och rapporterat det nedslående resultatet.

– Jag hoppas att det leder till att det blir en skärpning under resten av festivalen och till nästa år.

Planerar ni att göra fler sådana här tester?

– Ja, det är klart. UNF-kongressen har som mål att göra mycket sådant här, och det ligger även med i den lokala arbetsplanen, säger Lovisa Bengtsson.

Jenny Stadigs

Mer från Accent