”Sänk införselkvoterna nu – vänta inte på EU”

I början av juni är det val till Europaparlamentet. Ett av IOGT-NTO:s krav inför valet är att införselkvoterna för alkohol ska sänkas. Parlamentarikern Carl Schlyter tycker regeringen ska sänka kvoterna utan att vänta på EU.

I mitten av november förra året beslutade Europaparlamentet att sänka införselkvoterna för alkohol till hälften. Någon praktisk betydelse har knappast beslutet – införselkvoterna är en skattefråga och där har inte parlamentet något medbestämmande i EU-systemet. Men Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, tycker ändå att det är ett steg i rätt riktning.

– Det här är ännu ett tecken på att alkoholfrågorna i EU håller på att röra sig bort från ren frihandel. Fler och fler inser att alkohol skapar en massa problem och att man åtminstone måste ta hänsyn till riskgrupper som ungdomar och gravida. Att medelålders män också kan få och skapa problem är det inte lika många som verkar förstå.

Beslutet i parlamentet kom bara några veckor efter att ett parlamentsutskott sade nej till EU-kommissionens och den ansvariga utskottsrapportörens förslag att bland annat helt ta bort kvoterna och tillåta obegränsade mängder.

Den svenska regeringen har under en längre tid sagt sig arbeta i EU-sammanhang för att det ska bli möjligt att sänka införselkvoterna.

– Jag har inte sett något av det arbetet här i Bryssel, säger Carl Schlyter. Jag skulle vilja se att Sveriges regering utan att vänta på EU införde kraftigt sänkta gränser för hur mycket man får ta in skattefritt. Det kan fortfarande vara tillåtet att ta in hur mycket som helst men då ska man också betala svensk alkoholskatt på det som överstiger.

Ett sådant beslut från svensk sida skulle med all sannolikhet hamna i EG-domstolen.

– Det här bygger på precis samma logik som domstolen hade i frågan om Internetspriten. Det är inte alls säkert att vi skulle förlora, säger Carl Schlyter. Och även om vi skulle förlora så är det sämsta utfallet att vi hamnar i samma situation som vi är i dag och då har vi åtminstone fått till en rejäl debatt.

Pierre Andersson

Mer från Accent