IOGT-NTO är en organisation som gör skillnad i enskilda människors liv och i politiken. Vi påverkar och verkar för ett friare och rikare liv för alla. Detta kan vi alla vara överens om. Vi är också en organisation som är välkända på det sättet att 85 % känner till oss och i stor utsträckning förknippar oss med just nykterhet. Vår utmaning är att många även om de känner till vårt namn inte vet vad vi gör, eller att vår vision och arbete är något som berör just dem.
Detta vill vi som organisation ändra på därför beslutade kongressen 2011 att vi ska genomföra en kampanj som handlar om att göra oss mer välkända. Att nå ut i en kampanj och få genomslag utanför vår organisation är en enorm utmaning. Det kräver smart strategisk planering, det kräver mod och det kräver tid. Med den kampanj som lanserades på Folknykterhetens dag, den 9 maj, har vi en god chans att lyckas med just detta, att nå ut men också uppfylla syftet med kampanjen. Till exempel så publiceras en debattartikel i Aftonbladet i anslutning till kampanjstarten underskriven av bland andra Marcus Birro och Gudrun Schyman, som lyfter varför fler behöver reflektera över alkoholnormen och att livet är för kort för att fyllas med alkohol. En artikel som delats på nätet över 5000 gånger, det visar att vi ligger helt rätt med vår kampanj Fyll livet.
Syftet med kampanjen är att öka IOGT-NTO:s igenkänning i målgruppen 30–45-åringar som idag inte är nykterister, på ett sätt som gör att fler får en starkare känslomässig bild av oss. Vi vill också att det blir lättare att ta ställning för organisationens värderingar- och att fler därmed bidrar till ett normskifte från alkoholnormen till nykterhetsnormen. Det är stora ord och vi sätter ribban högt för oss alla i organisationen. Det ställer enormt stora krav på vår kommunikationschef Sofia Karlsson som tillsammans med sina kollegor på vårt kansli ska verkställa våra beslut. Det är här tidsaspekten kommer in, och att som flera kritiker efter en dag komma till slutsatsen att kampanjen inte lyckas eller inte gör rättvisa till vår organisation eller vision det är att ha för bråttom. Kampanjen varar ett år och kommer ha olika faser och inriktningar. Från politiska förslag, till debatter om vad som är ett rikt och fritt liv och vad man faktiskt skulle kunna göra om alkoholnormen inte begränsar den valfrihet och den vardag man lever i.
Nu i kampanjens första del blir det fokus på att få så många som möjligt att uppmärksamma våra två seriefigurer Vinballen och Ökenråttan. Vinballen och Ökenråttan kommer vi följa i olika intensitet under hela året, det är en skrattspegel för alkoholnormen och ett sätt att nå de som vi annars inte når. Berättelserna i serien bidrar till igenkänning och skratt, och för en del även till reflektion. Att arbeta med humor är svårt. Delar av den kritik som kommit under kampanjens första dag lyfter frågan om hur vi visar på hur verkligheten kan se ut för många, utan att för den skull bidra till en stereotypisk bild av hur människor är. Vi kommer att få jobba ännu hårdare med serierna så att de blir precis så roliga, satiriska som vi vill att de ska vara. Många reaktioner tyder på att vi redan lyckats men den kritiken som bland annat några medlemmar ger uttryck för ska vi naturligtvis inte blunda för.
De här är en kampanj som utmanar oss men framförallt utmanar den alkoholnormen. När vi utvärderar den här kampanjen om mer än ett år kommer vi kunna se tillbaka på den och vara glada över att vi vågade, och att vi lyckades med att få människor att reflektera över alkoholkonsumtionen i samhället och hur kampanjen har lett till att flera både känner till oss, vad vi står för och sympatiserar med det. Vi ser framemot ett härligt kampanjår. Men menar vi allvar med att utmana den starka alkoholnormen i samhället så måste vi också vara beredda på att det kommer blåsa ibland. Det klarar en modern traditionell folkrörelse som alltid utmanat alkoholkulturen.
Kjell-Ove Oscarsson , vice ordförande IOGT-NTO
Andrine Winther, Ledamot IOGT-NTO:s förbundsstyrelse