Opinion

Krönika: Våga värva en medlem

För att IOGT-NTO ska växa måste vi bli fler. Om vi alla värvar en medlem var kommer vi att dubbla vårt medlemsantal. Och det är du och jag som kan fixa det!

Nu behöver jag hjälp. Och jag behöver hjälp av just dig. Det finns en sak som vi behöver fixa tillsammans, du och jag. Bakgrunden är den följande:

IOGT-NTO är en av ytterst få svenska folkrörelser som rekryterar många nya medlemmar. De senaste åren har vi värvat flera tusen. Varje år. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att vi har en ganska hög tröskel. Den tröskeln stavas medlemslöfte. I många andra organisationer kan man gå med för att stödja en idé, men i övrigt krävs det ofta inte särskilt mycket av individen. När du blir medlem i IOGT-NTO däremot ska du så länge du är medlem leva helnyktert, vilket är ett ytterst radikalt ställningstagande i Sverige idag, där 90 procent av den vuxna befolkningen dricker alkohol. Dessutom ska du ställa upp på IOGT-NTO:s värdegrund, som bygger på tolerans, mångfald och alla människors lika rätt och värde. Trots – eller kanske tack vare – denna höga tröskel värvar vi flera tusen nya medlemmar varje år.

Och det behöver vi fortsätta göra. Om vi inte bara ska göra insatser i samhället, utan faktiskt vill göra skillnad och kunna påverka för att förändra världen, då måste vi vara många. Fler än vi är idag! De senaste åren har några saker gjort att vi också tappat många medlemmar. För det första går förstås ett antal av våra äldsta kämpar ur tiden varje år. För det andra förlorade vi ett antal medlemmar när vi, för andra gången i modern tid, uteslöt en medlem som aktivt och offentligt motarbetade vår värdegrund (men vi fick också nya medlemmar på kuppen!). För det tredje visade det sig att försöket att låta medlemsavgiften vara noll kronor det första året fungerade riktigt dåligt: Vi som brukar ha en betalningsfrekvens på nästan 90 procent såg då att betalningsfrekvensen var usel bland dem som värvats med detta erbjudande, när det väl var dags att betala sitt medlemskap år två.

Nu börjar allt detta rätta till sig. Vi har ett mycket fint värvningsarbete i många av våra distrikt och föreningar. Mycket glädjande är att vi är fler som värvar! Våra ”storvärvare” gör ett fantastiskt jobb. Men för att hela organisationen ska lyfta krävs det att vi alla värvar. Det vill säga du och jag. Så våga fråga, för IOGT-NTO:s skull. Vi behövs mer än någonsin, vi behöver dig och vi behöver just den person som du värvar. Så fråga grannen, kompisen på gymet eller äldreboendet, kusinen, lantbrevbäraren eller flörten i tvättstugan. Om vi alla värvar en var kommer vi att dubbla vårt medlemsantal. Och det är du och jag som kan fixa det!

Anna Carlstedt, förbundsordförande IOGT-NTO

Mer från Accent