Demokrati

Tankar från ett torgmöte

IOGT-NTO medlemmen Elisabeth Ferner var på plats under Sverigedemokraternas torgmöte i Växjö som hölls tidigare under dagen. Här beskriver hon med egna ord och bilder sin upplevelse.

Sverigedemokraterna hade idag klockan 09.00 ett torgmöte utanför IOGT-NTO:s lokaler i Växjö. Polisen har beviljat dem tillstånd och har haft samverkansmöte med IOGT-NTO-rörelsen. Upplevelsen från IOGT-NTO:s sida, enligt en medlem, har dock varit att man inte har kunnat påverka det som redan varit bestämt. Området är avspärrat och många poliser är närvarande för att garantera tryggheten för alla.

Jag frågar John Ferner 13 år: Vad tycker du om att SD får ha torgmöte och framföra sitt budskap? Han svarar att det är demokrati! John och hans UNF-kompisar har varit uppe halva natten och planerat sin motdemonstation. De har med vägkritor skrivit budskap som ”Solidaritet” över hela torget. De har plakat och Peter Wieselgren-statyn har dagen till ära fått ett eget mycket stilfullt plakat med texten ”Keep calm and fight for human rights”.

Foto: Elisabeth Ferner
Foto: Elisabeth Ferner

Cirka 2-300 personer är närvarande. Den stora majoriteten tillhör motdemonstrationen. De står med ryggen vänd mot Jimmie Åkesson för att markera att de inte sympatiserar med honom och hans parti. En del har plakat och många rasslar med sina nycklar. Då och då kommer ett tåg bakom Åkesson och avbryter talet. Mycket glesa applåder kommer då och då. Ibland burop på motdemonstranterna.

Emelie, en av motdemonstranterna, är mycket upprörd och säger att Jimmie Åkesson normaliserar rasism. Hon kan inte förstå att han kan få hålla torgmöten, och är även orolig inför när Svenskarnas Parti ska hålla möte i Växjö om någon vecka.

Åkesson har med sig ett antal pappdockor som symboliserar arbetare, pensionärer, arbetslösa och så till sist ”ligisten”. Åkesson säger ”Inga ligister på våra gator!”. Där avbryts han tvärt av motdemonstranternas rop ”Inga rasister på våra gator!”. Ropen vill aldrig tystna. Äntligen lite liv i torgmötet.

Foto: Elisabeth Ferner
Foto: Elisabeth Ferner

Jag pratar med en av polisens ”dialogpoliser”. De minglar bland motdemonstranterna och har ett särskilt vakande öga på våra UNF:are. De pratar vänligt med folk och ser till att stämningen inte blir hotfull. Dialogpolis Jonathan säger efter torgmötet att han är mycket nöjd. Stämningen blev aldrig hotfull. SD har fått föra fram sitt budskap och motdemonstranterna har fått föra fram sitt och detta under ordnade, respektfulla former. Endast en motdemonstrant blev bortförd av polisen.

Hälsningar

Elisabeth Ferner

Mer från Accent