Kampanjen ”Fyll livet” har en budget på 7 miljoner och har tagits fram i samarbete med PR-byrån Reformklubben och reklambyrån Digitas, som tidigare bland annat arbetat för Norrlands Guld. Syftet är enligt kommunikationschef Sofia Karlsson att ”fler ska känna till IOGT-NTO … Det handlar inte om värvning eller sakfrågor i första hand, vi vill att folk ska känna till vad vi står för bättre än vad man gör idag.”
Så vad står då IOGT-NTO för, enligt kampanjen? Moralism och sexism, verkar svaret tyvärr vara.
”Status? Typ, fri. Eller beror på vem som fråga ;)”
Så presenteras karaktären ”Ökenråttan” i Accent 4/2013, s.25. Hon är även ”25 … alltså mentalt … Jaja ok, 31.” Stavar fel, barnslig, vulgär. Det råder ingen tvekan om att läsaren ska uppfatta Ökenråttan och den andra karaktären i kampanjen ”Fyll livet”, Vinballen, som dumma och misslyckade. ”Är du Vinballe eller Ökenråtta?” frågar IOGT-NTO den tilltänkta målgruppen på kampanjens hemsida, med en outtalad men tydlig bisats: Vi är varken eller. Så här dumma och äckliga är ni som dricker, till skillnad från oss nykterister.
Redan här skulle jag som medlem i IOGT-NTO-rörelsen vara beredd att säga att kampanjen är olämplig på grund av sin nedlåtande ton och sin arroganta inställning gentemot den stora majoritet av svenskar som dricker alkohol. I alla tider har vi nykterister dragits med att allmänheten uppfattat oss som självgoda moralister. Har någon den uppfattningen ger ”Fyll livet”-kampanjen gott om vatten på kvarnen.
Men problemen med kampanjen slutar tyvärr inte här. Läser vi vidare i seriestripparna på hemsidan träder dessutom en väldigt trist syn på kvinnligt och manligt fram. ”Skämten” om Ökenråttan, den kvinnliga karaktären, går genomgående ut på att hon när hon är full gör opassande sexuella närmanden när hon istället borde vara försiktig, inte visa sexuell upphetsning, undvika ”farliga” killar (menar IOGT-NTO att det Ökenråttans drickandes fel om en av dessa killar fick henne att ”ångra sig”?).
”Skämten” om Vinballen, å andra sidan, går ut på att han när han dricker blir av med sin virilitet: presterar dåligt sexuellt, somnar, missar toaletten när han kissar. Så ger IOGT-NTO kampanjens mottagare tydliga signaler om vilken sexualitet som är lämplig för män respektive kvinnor på ett sätt som skulle gjort sig bättre i ett annat millennium.
7 miljoner har gått ner i fickorna på företag i PR- och reklambranschen och deras underleverantörer. Vad har vi fått för pengarna? En kampanj som får mig som medlem att skämmas för min organisation, en kampanj som jag hoppas inte når ut till mina vänner. Är det detta vi står för? Jag hoppas inte det.
Viktor Mauritz, Uppsala