Förebyggande

WOCHIVI i Tanzania räddar kvinnor ur alkoholens grepp

WOCHIVI ger mikrokrediter till kvinnor som vill ställa om från alkoholproduktion, juridisk hjälp till misshandlade och stöd till dem som inte vågar söka vård för HIV-smitta.

Stämningen är uppslupen när Accent besöker WOCHIVI i Arusha i Tanzania. Advokaten Lilian Albert Kasanga har just vunnit två svåra fall.

En kvinna blev skållad av sin berusade man. Hon blev svårt skadad när han hällde kokande vatten i underlivet på henne. I åtta år har kvinnan drivit fallet mot maken, men ärendet har gång på gång skjutits upp.

När Lilian Albert Kasanga tog sig an fall­et tog det bara två veckor innan mannen dömdes till åtta års fängelse.

Det andra fallet gäller en åttaårig flicka som våldtagits. Mannen hade dömts, men frigivits mot borgen. Lilian Albert Kasanga överklagade domen och mannen är nu dömd till 30 års fängelse.

– Det är en otroligt viktig signal att våldtäkt inte accepteras, särskilt inte när barn är inblandade, säger Faith William, ordförande i WOCHIVI.

Lilian Albert Kasanga drev fattiga kvinnors fall när hon råkade på Faith Williams som besökte domstolen för att få hjälp för den skållade kvinnan. Nu arbetar Lilian Albert Kasanga gratis två dagar i veckan i WOCHIVI:s lokaler.

WOCHIVI betyder Women and Child Vision. Sedan 1999 slåss de för kvinnors och barns rättigheter. Främst är det HIV-smittade kvinnor de vill nå. De vågar inte söka vård eftersom de riskerar att stämplas som prostituerade om det blir känt att de har HIV. Flera har smittats genom sitt arbete som alkoholproducenter.

– Kvinnorna som tillverkar alkohol är ofta väldigt utsatta. Många män kräver sex när de är berusade. Kvinnorna vill inte gärna avvisa kunderna av rädsla för att förlora inkomster. Är kunden nöjd kommer han tillbaka nästa dag och tar kanske med sig vänner. Men för kvinnorna är det ett gissel som de har svårt att ta sig ur, säger Faith William.

Många kvinnor uppfattar sin situation som hopplös.

– Vi ville bryta det dåliga tankemönstret och för startbidraget vi fick från IOGT-NTO har vi givit mikrokrediter till kvinnor för att starta grönsaksodling eller byta sprittillverkning mot produktion av kol. Vi gav dem också grundläggande utbildning i bokföring och företagande och vikten av att spara. När de första började betala av på sina lån kunde vi låna ut pengar till nya kvinnor och så fortsätter det.

Med hjälp av WOCHIVI:s mikrokrediter har 142 kvinnor hittills kunnat ställa om från alkoholtillverkning till annan verksamhet. Tack vare räntan har den ursprungliga summan på drygt 60 000 kronor, förräntat sig till drygt 80 000 och ännu fler kan få hjälp.

Mer från Accent