Nykterhet

Waxholmsbolagets fartyg får alkolås

Landstinget har beslutat att införa alkolås på Waxholmsbolagets båtar när nya upphandlingen av sjötrafiken sjösätts nästa år. Syftet är att öka trafiksäkerheten i Stockholms skärgård.

Att samtliga Waxholmsbåtar kommer att ha alkolås från och med nästa sommar handlar dock inte om att bolaget har problem med berusade kaptener, understryker Fred Hansson, affärsansvarig på sjötrafiksektionen i Trafikförvaltningen.

– Vi utgår från att alla som kör våra båtar är nyktra. Men om omdömet skulle svikta så ska inte resenärernas eller personalens säkerhet äventyras. Revisionen har påpekat behovet av att förbättra arbetet inom Waxholmsbolaget när det gäller alkohol och droger, säger han och tillägger att beslutet i första hand handlar om en vilja att kollektivtrafiken ska vara säker för alla – och att det ska vara lika för alla, oavsett om det är en båt, en buss eller en taxi.

– I dag har stora delar av kollektivtrafiken infört alkolås som standard och nu är det båtarnas tur. Väst-trafiks båtar på västkusten har redan infört alkolås, så vi kommer att titta på hur de har gjort. Tekniken har gått framåt och alkolåsen är enkla att använda och montera på båtarna, säger Fred Hansson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer