Nykterhet

Vit Jul för barnens skull

För tredje året drar IOGT-NTO-rörelsen igång Vit Jul, en kampanj där vuxna uppmanas att avstå från alkohol under juldagarna för barnens skull. Hillevi Wahl är en av flera kända ambassadörer för Vit Jul.

I dagarna lanseras Vit Jul, kampanjen som ska göra julen vitare för alla barn. I Sverige lever vart femte barn, närmare 400 000, med föräldrar som har ett riskfyllt förhållande till alkohol. För dessa barn är julen ofta mer av ett helvete än den varma och kärleksfulla högtid alla önskar sig.

Genom Vit Jul kan man ta ställning och skriva på ett kontrakt om att avstå från alkohol under julafton, juldagen och annandagen. Projektet syftar inte bara till att ge barnen en vit jul, utan också att belysa problematiken kring jullovet när många av samhällets organiserade verksamheter håller stängt. Genom att bedriva egna verksamheter under juldagarna ger man barn möjlighet att ha roligt utanför hemmet – med nyktra vuxna.

– Med Vit Jul vill vi belysa barnens behov i förhållande till vuxnas alkoholkonsumtion och helt enkelt få människor att reflektera över sitt alkoholintag, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande på IOGT-NTO.

Författaren och journalisten Hillevi Wahl är en av projektets många ”kändis”-ambassadörer. Hon har för andra året i rad skrivit på för Vit Jul och ser det som en självklarhet att avstå från alkohol under julen, som ju främst är barnens högtid. Med egna barndomserfarenheter av missbruk i hemmet vill hon självklart vara nykter under julen.

– Att avstå är en solidaritetshandling, men man ger sig själv också en möjlighet att reflektera över varför alkohol är så viktigt under julen. Varför dricker man? Är det för att stå ut med alla tråkiga släktingar? Det finns inga måsten och man kan faktiskt skapa sina egna traditioner, där snapsen inte måste ingå, säger Hillevi, som har fått familjer i sin bekantskapskrets att skriva på. Och de har upplevt det som en lättnad.

– Att skriva på för Vit Jul är en enkel och begriplig handling. Man kan hänvisa till Vit Jul när man tackar nej till snapsen och slipper krångla in sig i förklaringar. Vit Jul avdramatiserar det här med nykterhet under julen.

Maria Zaitzewsky

Not: För mer info www.vitjul.se

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer