– Kom ihåg att inte utbringa någon skål, viskar Lina Eriksson till Farida Al-Abani när hon ska upp för att hälsa alla välkomna till releasefesten på Klara Södra i Stockholm.
På ett bord ligger det nya fanzinet utspritt i en S-formation.
Ett fanzine, först och främst, är en enklare tidskrift eller ett litet häfte som kan göras på egen hand. Ordet kommer från att fans började göra små häften om sina favoritartister på 90-talet. Fan och magazine blev fanzine, en subkulturell konstart som levt vidare sedan dess.
Den stockholmsbaserade IOGT-NTO-föreningen Vildvuxen bestämde sig i våras för att de ville göra ett fanzine tillsammans. Genom en studiecirkel på NBV blev idén verklighet och nu finns häftet proffsigt upptryckt för allmän beskådan.
– Vi ville göra något kreativt, få in folks röster, mötas och skapa en produkt tillsammans som kan leva vidare, säger Lina Eriksson som drivit projektet och även var en av de som startade föreningen Vildvuxen för några år sedan.
Det har varit fritt fram för deltagarna att bidra med material som på olika sätt relaterar till gemenskap, nykterhet eller solidaritet. Föreningen har arrangerat skriv- och serieworkshops för att inspirera. En del av innehållet i fanzinet har skapats tillsammans medan annat skickats in från personer ute i landet. Många av bidragen handlar om upplevelser av gemenskapen som skapas runt alkohol kontra nyktra gemenskaper. Andra skriver om hur de hittade fram till sin egen nykterhet.
– Många som varit med här ju inte fått sina texter publicerade någonstans tidigare., säger Lina Eriksson.
Med sedan starten av Vildvuxen för tre år sedan finns också Farida Al-Abani som idag ansvarar för mycket av verksamheten.
– Lina frågade om jag ville vara med och starta ett nyktert sammanhang och göra roliga saker tillsammans. Nu har vi aktivitet varje vecka, ofta flera gånger i veckan, säger hon.
I höst har föreningen startat cirklar kring vegansk matlagning, Kina och olika familjekonstellationer. De bjuder också in till danskaraoke och standup-kvällar där enbart icke-män uppträder. Normkritik har varit ett ledord sedan föreningen grundades.
– Normkritiken innebär att vi vill tänka en extra runda kring allt vi gör. Allt från alkoholnormen till att ge plats på en scen till andra än män att köra standup.
Lina Eriksson föredrar att kalla föreningen för normkreativ.
– Om vi jobbar med alkoholnormen till exempel så vill vi gärna visa upp det på något kreativt sätt. Det är superviktigt att visa upp och analysera alla normer som skadar, säger hon.
Hon är lättad och glad att fanzinet nu äntligen är färdigt och upptryckt.
– Vi är människor som annars kanske aldrig hade träffats och nu har vi fått prata igenom och diskutera hur många ämnen som helst genom det här projektet. Jag har fått nya vänner och vi har skapat något handfast tillsammans som vi kan visa upp.
De båda hoppas att det blir fler fanzines framöver.
– Jag skulle gärna göra ett målarboksfanzine, säger Farida Al-Abani.
Lyssna på podcastversionen av det här reportaget genom att klicka här.