Vit jul

Veronica Palm: ”Att inte ha någon alkohol känns självklart och naturligt”

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul genomförs för åttonde året i rad. En av ambassadörerna för kampanjen är Socialdemokraternas Veronica Palm.

Varför har du valt att vara Vit Jul-ambassadör?

– Jag har varit ambassadör i flera år och för mig har det varit väldigt enkelt att tacka ja. Jag har aldrig upplevt jular där man dricker mycket alkohol, varken som barn eller nu som vuxen, så det är en ickefråga för mig. Däremot har jag reflekterat över varför en kampanj som Vit Jul behövs och jag hoppas att jag, genom min medverkan, kan bidra till att barn får en bra jul. Sedan är det så att jag har en viss koppling till IOGT-NTO. Min mormor var medlem, eftersom min morfar var alkoholist. Hos henne var det nolltolerans som gällde under julen, som för henne var en jobbig tid. Den inställningen präglade min mor, som i sin tur präglade sina barn. Det förekom aldrig alkohol under julen hemma hos oss. Först i vuxen ålder kunde min mamma tillstå att hon faktiskt var barn till en alkoholist. När hon var barn talade man inte om det som man gör nu. När hon själv blev mamma ville hon ge sina barn den jul hon själv aldrig fick uppleva.

Hur firar du och din familj jul?

– Vi åker runt mycket och hälsar på släkt och familjemedlemmar. Mina föräldrar är skilda och jag är själv frånskild, så det blir en del pusslande. Det är mycket som ska klämmas in på juldagarna. Men allt fokus ligger på barnen och att det ska vara bra för dem. Det blir god mat, Kalle Anka, julklappar och allt det fina som man förknippar med julen. Att inte ha någon alkohol känns självklart och naturligt, eftersom jag är van vid det. Jag avstår ingenting, eftersom jag aldrig har druckit på julen.

Vad tycker du om Vit Jul-kampanjen?

– Jag tycker det är en jättebra och viktig kampanj som sätter fingret på ett stort problem och lyfter upp det. Om någon i dag hade introducerat alkohol så hade det garanterat förbjudits, eftersom det är en drog. Men nu är det socialt accepterat, vilket det troligen kommer att förbli. Däremot tycker jag att det är viktigt att skapa fler ”vita” zoner i samhället, där det känns självklart att inte dricka alkohol. Och jag hoppas att Vit Jul-kampanjen kan bidra till att julen blir en sådan vit, fredad zon. I dag är det ju så självklart att inte dricka på jobbet, vid graviditet, i trafiken och dessa områden har med tiden blivit alkoholfria zoner som vi i dag tar för givna. Jag hoppas att även julen kan sälla sig till den skaran.

Har Vit Jul-kampanjen påverkat dig personligen?

– Ja, det har den gjort. Den har blivit en ögonöppnare. Jag är inte nykterist själv, men jag märker at jag reflekterar mer och mer kring alkoholnormativiteten i samhället och min egen konsumtion. I somras på när jag åkte till Almedalen beslutade jag att helt avstå alkohol. Jag hade med mig mina barn och min mamma och jag ser på Almedalsveckan som jobb. Så varför skulle jag dricka alkohol? Det var intressant hur jag emellanåt blev ifrågasatt. Och när jag önskade alkoholfria drycker till maten var det ofta ganska trista alternativ jag fick. Där finns det mycket att jobba på och utveckla. Att kunna erbjuda bra alkoholfria alternativ är ett sätt att visa att den som inte dricker är välkommen på lika villkor.

Mer från Accent