Nykterhet

Vart fjärde barn har känt obehag under julen – på grund av fulla vuxna

Fler än vart fjärde barn har känt obehag under julen på grund av att vuxna har druckit alkohol. Det visar en undersökning som IOGT-NTO-rörelsens projekt Vit Jul har låtit göra på Lunarstorm. Undersökningen visar också att vart tionde barn känner obehag varje jul på grund av att vuxna dricker.

Siffrorna kommer från en undersökning bland barn och ungdomar upp till 18 år som IOGT-NTO- rörelsens projekt Vit Jul låtit göra på ungdomssajten Lunarstorm under förra veckan. 28,3 procent av ungdomarna uppger att de någon gång känt obehag under julen för att någon vuxen druckit alkohol. 9,6 procent uppgav att de upplever obehag varje jul. Linda Engström, vice ordförande i UNF är oroad över siffrorna.

– Vuxna verkar inte bry sig om oss unga, säger hon i en kommentar. Trots att julen ska vara vår högtid så prioriterar man att supa framför att barnen ska få känna sig trygga och glada.

linda_engstrom_200pxMånga barn tycker att det är jobbigt när föräldrarna dricker, menar Linda Engström. Det gäller framför allt de 385 000 barn i Sverige som lever med föräldrar som dricker så mycket att de riskerar sin egen hälsa. Undersökningen på Lunarstorm visar att även barn till så kallade normalkonsumenter mår dåligt när de vuxna dricker. Linda Engström träffar ofta utsatta barn, både i UNF och i andra sammanhang.

– Det behöver inte handla om några mängder. Det kan räcka att man luktar konstigt eller pratar och skrattar på ett annat sätt än vanligt för att barnen ska känna sig osäkra. Vuxna som har druckit blir lätt läskiga, de får kort stubin eller vill kramas hela tiden och de skrattar alldeles för högt.

Undersökningen genomfördes i mitten av november och omfattar omkring 3 200 ungdomar.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer