Nykterhet

Var tredje krog sålde till minderåriga

Var tredje testad krog i Södermanland säljer alkohol till ungdomar under 18 år. Detta enligt en undersökning som IOGT-NTO Södermanland har genomfört.

Under testerna har man låtit ungdomar under 18 år försöka köpa alkohol på restauranger i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. Totalt har man testat 24 krogar, av dessa sålde sju till minderåriga.

– Vi ser att det alkoholrelaterade våldet ökar och vi vill inte att de ställen som säljer alkohol ska vara en bidragande orsak till att ungdomar får tag på alkohol, säger Maj-Lis Lööv, ordförande i IOGT-NTO Södermanland i ett pressmeddelande.

Resultaten skiljer sig kraftigt mellan de olika kommunerna. I Katrineholm klarade sig krogarna bäst – här sålde ingen av de sex testade restaurangerna. I Nyköping sålde tre av nio. Sämst var resultatet i Eskilstuna: Här sålde fyra av nio alkohol till minderåriga.

– Alla ställen som vi kontrollerat kommer att få ett brev där vi talar om vad vi gjort och varför. Vi har precis berättat för kommunernas nämnder för serveringstillstånd hur det ser ut. Det är också viktigt att frågan lyfts nu när alkohollagsutredningen lämnat sitt slutbetänkande.

Pierre Andersson

Mer från Accent