Nykterhet

Vad tycker IOGT-NTO om kokablad?

Fråga: Vad tycker IOGT-NTO om kokablad?

För ett tag sedan blossade det upp en drogdebatt med anledning av att Sverige, tillsammans med ett antal andra länder, motsatte sig Bolivias krav på att ta bort förbudet på kokablad som stipuleras i FN:s narkotikakonventioner. Själv tycker jag det är problematiskt att motsätta sig något som är en integrerad del av många latinamerikanska indiankulturer. Dessutom är inte koka en drog i sig, den används som råmaterial för att skapa den betydligt farligare drogen kokain. Att motsätta sig koka gör att man också kan betraktas som att man motsätter sig ett folks kulturella rättigheter.
Så, min fråga är: Vilken position har IOGT-NTO i denna fråga? Bör förbudet vara kvar eller ska koka kunna tuggas fritt, utan juridiska sanktioner, av indianer i Anderna?

David Scott

Svar: Vi är mot varje försök till liberalisering

I vårt narkotikapolitiska program står att läsa att ”FN:s narkotikakonventioner är viktiga för den globala kampen mot narkotika och måste försvaras mot varje försök till liberalisering”.
Att ta bort förbudet på kokablad får i det sammanhanget ses som en liberalisering. Om odling av kokablad vore tillåten i Bolivia skulle den behöva vara tillåten i hela världen. Det skulle det snabbt uppstå ett överskott av kokablad i världen under täckmanteln av ”husbehov”. Anledningen är förstås att det finns pengar att tjäna på att utvinna kokain och sälja på den illegala marknaden.

Anna Carlstedt förbundsordförande IOGT-NTO

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer