Världens barn

Två ordföranden som badar för Världens Barn

Både Junis ordförande Mona Örjes och IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero hur nu badat för Världens barn.

Inför årets Världens Barn samlade Junis in 21 090 kronor, drygt 6000 kronor över det satta målet. I år har förbundens ordförande utmanat varandra i att samla in mest och Mona Örjes lovade att bada när målet överskridits.

– Vi är väldigt nöjda, kul att så många engagerade sig. Dessutom vet vi ju att många många junisar varit med och skramlat bössa. Junis har ordnat discon och många andra arrangemang till förmån för Världens barn, och de pengarna har de ju vanligen skickat till sin kommuns insamling så de kommer till utöver de egna insamlingarna, säger Mona Örjes och berättar att exempelvis Junis Jönköping fixade disco i Tenhult, med 350 barn. Hela entrén på 7700 kr går till Världens barn.

Förra året besökte Junis förbundsstyrelse ett av nykterhetsrörelsens Världens Barn-projekt, Blue Cross Center i Kisumu, Kenya.

– Det var fantastiskt att möta de barn och vuxna vars liv vi är med och förändrar. Från ett liv på gatan, till drömmar om att bli modedesigner, lärare eller revisor. Att på plats ha upplevt vart pengarna går och se att de verkligen gör nytta har gjort att jag inte tvekade att anta utmaningen att försöka samla in riktigt mycket pengar. Trots att det nu innebär att jag måste ta ett dopp i Mälaren, säger Mona Örjes med ett skratt.

Inför doppet – som livesändes under onsdagen – var känslorna blandade, men Mona Örjes tycker att det hela är ett kul och bra initiativ.

– Att vi utmanar varandra ger ju vår insamling en extra skjuts och mer uppmärksamhet, det är jättebra, säger hon.

På väg ner i Mälarens kalla vatten uppmanade hon åskådarna att fortsätta skänka pengar till Världens barn.

Johnny Mostacero i mankini. Foto: Privat

Uppmärksamhet fick också IOGT-NTOs förbundsordförande Johnny Mostacero när han häromdagen tog ett dopp – iklädd en minst sagt lustig outfit. Så här skriver han om sin utmaning på Facebook:

”I dag har jag genomfört utmaning tre i min insamling för Världens Barn. En insamling som hittills dragit in 22 800 kronor. Utmaningen innebar att jag iförd en klassisk Borat mankini skulle bada i havet nedanför Hotel Tylösand. Iskallt i vattnet, kraftig blåst med 15 sekundmeter i byarna och sanddyner som omgrupperade, gjorde det till en större utmaning än jag planerat. Men jag gjorde det.”

Johnny Mostaceros utmaning fortsätter på lördag då han finns på plats när Halmstad BK möter IFK Göteborg på Örjans vall i Halmstad. Under lördagen ska han lägga straffar på Halmstads föredetta målvakt Håkan Svensson.

– Målet är att jag ska sätta 4 av 10 straffar. Annars får jag själv betala tusen kronor till insamlingen, säger Johnny Mostacero.

Under matchen kommer reklamspotar för Världens barn uppmuntra publiken att swischa pengar till insamlingen. Än så länge har Johnny Mostacero samlat in 23 800 kronor.

– Ännu har jag inte gett upp mitt mål om att nå 50 000, säger han.

Insamlingen pågår till midnatt på lördag.

I år har 81 miljoner kronor samlats in till förmån för Världens Barn. Sedan starten för 20 år sedan har 1,5 miljarder kronor samlats in.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer