YouTube

Unikt IOGT-NTO material på YouTube

Accent startar en egen kanal på YouTube. Först ut är publiceringen av unikt arkivmaterial. Nu kan du se både gamla propagandafilmer och rörligt material från tidigare kongresser och jubileum. Kanske känner du igen någon på filmerna?

IOGT-NTO har ett stort arkiv med tidningar, böcker och filmer. Nyligen sammanställdes och digitaliserades ett digert filmmaterial i samarbete med Kungliga Biblioteket (KB). Materialet finns på flertalet DVD:er. Accent har gått igenom dessa DVD:er efter arkivskatter. I några fal har vi bra information om årtal, plats, vad som syns i filmklippen. Men ibland har vi väldigt knapphändig information. Därför, känner du igen personer på filmerna eller har speciella minnen till dem – tveka inte att mejla oss på accent@iogt.se eller skriv en kommentar nedan. Vi kommer att publicera filmer på vår YouTube kanal i takt med att vi hinner bearbeta dem. Först ut är tre riktiga guldkorn.

Film: ”Flaskan” (1970)

Ur arkivbeskrivningen: ”Den vanliga grabben fixar, via en kompis, thinner till gänget. Gänget kräver mer och mer thinner. Killen sniffar själv och avlider. I vissa scener ligger killen på obduktionsbordet och läkarna kommenterar pojkens skador.”

Arkivmaterial: IOGT-NTO:s 100-årsjubileum i Göteborg 1979 (inget ljud)

Ur arkivbeskrivningen: ”100-årsjubileum. Filmen visar en mängd välkända profiler i samband med uppvaktningarna. Statsminister Ola Ullsten talade på Liseberg. Stort artistuppbåd på kongressen med bl.a. Kjell Kraghe, Galenskaparna, Ulf Elving, Anders Fugelstad, Ann-Kristin Hedmark, Rune Andersson, Bernt Egerbladh, Hans Josefsson m.fl.”

Känner du igen någon på filmerna eller väcks speciella minnen till liv? Tveka inte att mejla till oss på [email protected] och berätta din historia. Eller skriv i kommentatorsfältet nedan. Tack!

Stumfilm: ”Kultivera Fritiden” – Nordens Godtemplares Ungdomsförbund kongress i Visby 1939

Ur arkivbeskrivningen: ”Ungdomsledarläger inleds. James Jönsson var ledare för ungdomslägret och Gösta Elfving var ordförande i NGUF. 2500 deltagare. Även operasångaren Arne Ohlsson medverkade.”

Här går du direkt till Accent:s YouTube kanal. Och vill du ha påminnelse om när vi publicerar nya filmer eller klipp på YouTube ska du prenumerera på vår YouTube kanal.

Känner du igen någon på filmerna eller väcks speciella minnen till liv? Tveka inte att mejla till oss på [email protected] och berätta din historia. Eller skriv i kommentatorsfältet nedan. Tack!

Mer från Accent