UNF

UNF vänder utvecklingen – medlemskurvan pekar uppåt

Det går bra för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. 37 nystartade föreningar hittills i år och 600 nya medlemmar bara sedan oktober.

Och det kommer totalt att bli över 40 nya föreningar innan 2017 är slut, spår Max Johansson, en av UNF:s två förbundsordförande.

Vad är hemligheten bakom det växande medlemsantalet?

– Det handlar om att vi har fantastiska verksamhetsutvecklare och medlemmar som vågat satsa och blåst på. UNF utmanar på vår hemsida – där medlemmar och distrikt kan utmana andra medlemmar och distrikt, har varit ett bra sätt att uppmuntra folk att sporra varandra, säger han.

Den som antar en utmaning kan, om hen lyckas, få en belöning som kan vara allt från ett studiebesök till en fest arrangerad av ett annat distrikt.

Vad är viktigast när man ger sig ut för att värva?

– Jag brukar säga att man ska ha hela kläder och vara glad och utåtriktad. Och prata med så många som möjligt.

Foto: Caroline Tibell

Bra ställen där UNF har störst chanser att lyckas värva medlemmar är på skolor. Det är sällan en skola säger nej när föreningen hör av sig och ber att få stå i korridoren eller hålla information i klassrummet.

Den som inte känner sig superbekväm med att gå ut och prata om föreningen och verksamheten kan få stöd för att vara bättre förberedd, och få hjälp i hur man håller i en värvningsaktivitet på ett bra sätt.

– All cred för våra nya medlemmar och nystartade föreningar ska gå till våra fantastiska verksamhetsutvecklare och medlemmar. Att man testar nya metoder, och prövar olika saker på olika ställen i landet, säger Max Johansson.

För att starta en helt ny förening krävs fem nya medlemmar och ett nytt ställe att vara på.

– Ofta finns idéer om saker att göra och då hjälper vi till att starta.

Att ha erfarenhet av svenskt föreningsliv är inget måste för en bra verksamhet.

– Det har startat somaliska föreningar. Det handlar om ålder, inställning och vad man vill göra. Vi har bra strukturer för att lära folk hur man gör, säger Max Johansson.

Flera riksdagsledamöter har som unga varit medlemmar i UNF, andra driver framgångsrika företag. Att det finns förebilder på det lokala planet är viktigt.

– Vi skapar morgondagens superhjältar. Starka och självständiga medlemmar som kan ta vid i resten av samhället.

 

Vad händer 2018?

– Vi är nöjda med det jobb vi gjort hittills. Men vi ska bli ännu större och hålla i trenden. 2018 ska bli ett framgångsår, säger Max Johansson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer