UNF

UNF förfestar inför kongressen

I dag drar Ungdomens nykterhetsförbund, UNG, igång en tre dagar lång förfest i Uppsala inför kongressen. Festen är ett forum där man peppar inför årets kongress och tjuvstartar på frågorna som man tror kommer att diskuteras där. Malin Andersson, förbundskassör, berättar om förväntningarna.
  1. Varför har UNF en kongressförfest?

– Det är för att peppa och tagga till inför kongressen och för att ge medlemmar en chans att titta på kongresshandlingar innan de är färdiga. De kan då dels ge sina tankar och medskick till förbundsstyrelsen, men framförallt påbörja viktiga diskussioner redan innan kongressen.

Vad innebär den rent konkret?

– Kongressförfesten är en provsmakning av kongressen. Under en helg samlas UNF:are från alla UNF-distrikt för att påbörja diskussionen om hur UNF:s arbetsplan borde se ut, vad vi borde prioritera eller inte prioritera i budgeten, om något borde ändras i bildningssystemet och mycket annat.

Vad ska ni göra och prata om?

– Vi kommer att diskutera många av de kongresshandlingar som kommer att läggas fram på kongressen, med ett stort fokus på arbetsplan, budget och riktlinjerna för verksamhetsutvecklarfördelning. Men deltagarna kommer också att få lära sig mer om hur det är att vara på en kongress, hur det går till och diskutera hur vi gör våra kongresser mer jämställda.

Vilka är de viktigaste frågorna som kommer att lyftas på kongressen?

– Det är lite för tidigt för att säga.

Hur många/vilka förväntas komma på kongressförfesten?

– Vi kommer att vara cirka 75 deltagare från hela UNF-Sverige. Det kommer att vara några som har varit på flera kongresser tidigare och vissa som aldrig varit på en kongress. Men framför allt är det medlemmar som vill diskutera UNFs framtid!

Vilka förväntningar har ni på festen?

– Vi förväntar oss många bra diskussioner, en del tankar som sätts igång om motioner och förslag till kongressen och mycket längtan till Karlstad och den sista veckan i juni. Och så kommer vi att festa och ha kul också förstås!

Mer från Accent